Universiteit+Utrecht+onderzoekt+voeding+paddenstoelen
Nieuws
© Vidiphoto

Universiteit Utrecht onderzoekt voeding paddenstoelen

Universiteit Utrecht gaat onderzoek doen naar de wijze waarop paddenstoelen worden gevoed. Hiervoor is subsidie ontvangen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Robert-Jan Bleichrodt van de faculteit bètawetenschappen, departement biologie, groep microbiologie. De onderzoeker heeft een link gevonden tussen de samenstelling van het schimmelnetwerk dat de paddenstoel voedt en de opbrengst aan paddenstoelen.

Doel is om in het onderzoek boven tafel te krijgen welk netwerk optimaal voedingsstoffen naar paddenstoelen transporteert en hoe dit gebeurt. Uiteindelijk moet dit leiden tot grotere oogsten. De onderzoeker heeft daarbij in het achterhoofd dat paddenstoelen een duurzaam alternatief zijn voor vlees.


Financiering

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft 78 onderzoekers, waaronder Bleichrodt, een Vidi-financiering van 800.000 euro toegekend. Hiermee kunnen zij de komende vijf jaar een eigen, vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen en een onderzoeksgroep opzetten.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 13°
  10 %
Meer weer