Innova Connect-rapport: beleid topsectoren heeft impact op tuinbouw

Van iedere vijf projecten die zijn opgestart vanuit Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) hebben er drie kennis opgeleverd die direct toepasbaar is in de praktijk. Verder gaven 89 afgeronde projecten aanleiding tot vier octrooiaanvragen en de oprichting van vijf start-ups.

Innova+Connect%2Drapport%3A+beleid+topsectoren+heeft+impact+op+tuinbouw
© Topsector TenU

Onderzoek dat plaatsvindt via het topsectorenbeleid heeft impact op de tuinbouw. Dat is de conclusie van rapport Onderzoek met impact dat Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U) deze week presenteerde. Tijdens het Research Impact Accelerator Event in het World Horti Center in het Zuid-Hollandse Naaldwijk ontving topsectorboegbeeld Jaap Bond het rapport uit handen van samensteller Clemens Stolk van Innova Connect.

Sinds de start van het topsectorenbeleid, bijna tien jaar geleden, zijn er voor de tuinbouw ruim driehonderd onderzoeksprojecten tot stand gekomen. Ruim de helft van deze projecten is op dit moment afgerond. Kenmerkend voor de projecten is dat gemiddeld 50 procent van de kosten wordt opgebracht door de overheid en 50 procent door de deelnemende bedrijven en andere private organisaties.


7.500 unieke relaties

De studie zoomt in op 191 projecten die betrekking hebben op de productietuinbouw en in het bijzonder op de 89 projecten die inmiddels zijn afgerond. Naast de genoemde resultaten wijst Innova Connect erop dat twee derde van de afgeronde projecten leidde tot vervolgonderzoek. Verder zijn via Topsector T&U inmiddels zo'n 750 organisaties betrokken bij het tuinbouwonderzoek en zijn er ruim 7.500 unieke relaties ontstaan.

Behalve voor het bedrijfsleven en de wetenschap is het onderzoek ook belangrijk voor consument en maatschappij, schrijft Innova Connect. Dat blijkt uit de uitingen in de algemene media en de online publicaties voor een breed publiek. Ook levert het onderzoek een bijdrage aan maatschappelijke doelstellingen en aan missies van het kabinet op het gebied van met name de transitie naar robuuste teeltsystemen.


Aantrekkingskracht netwerk

Het rapport bevat ook een tiental conclusies en aanbevelingen om de impact van het onderzoek nog verder te verhogen. De aanbevelingen hebben betrekking op de samenstelling van de consortia, de begroting, het projectplan, projectmanagement en externe communicatie. Een aandachtspunt is onder meer om de externe communicatie niet uit te stellen tot het einde van een project.

Bond stelt dat uit het rapport blijkt dat in de Topsector T&U door samenwerking een netwerk is ontstaan dat steeds beter in staat is om innovatie te bevorderen. 'Innoveren betekent in de eerste plaats samenwerken. Het netwerk oefent verder ook een grote aantrekkingskracht uit op partijen die jaarlijks voor het eerst toetreden, omdat ze willen innoveren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer