Bijna 5 miljard euro voor innovatie topsectoren

Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren in 2020 gezamenlijk voor 4,9 miljard euro in het vernieuwde topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet. Ook de land- en tuinbouw krijgt zijn deel.

Bijna+5+miljard+euro+voor+innovatie+topsectoren
© Huisman Media

Hoe het bedrag voor sleuteltechnologieën precies verdeeld wordt over de sectoren, ligt aan de behoefte van bedrijven en de kansen die onderzoekers zien. Dat zal in de loop van het komende jaar duidelijk worden, stelt het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Van de 4,9 miljard euro komt 2,05 miljard euro van bedrijven en 2,85 miljard euro uit publieke middelen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar. De investeringen staan in het kennis- en innovatieconvenant 2020-2023 (KIC), dat maandag door staatssecretaris Mona Keijzer van EZK naar de Tweede Kamer is gestuurd. Keijzer presenteerde het KIC bij het bedrijf Airborne in Den Haag, samen met minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Uitdagingen

Keijzer schetst de ambitie: 'Het KIC laat zien dat meer dan 2.200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen gaan investeren in Nederlandse innovatie. Alle partijen die nodig zijn voor innovatie zijn aangesloten: van onderzoekers tot ondernemers die deze innovaties ontwikkelen en van investeerders tot overheden.'

'We hebben jaarlijks 5 miljard euro tot 2023 om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst.'

Landbouw

Ten opzichte van 2019 sluit een groot aantal nieuwe partners bij het KIC aan: diverse andere ministeries, provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM's), kennisinstellingen, universiteiten en hogescholen. Het KIC brengt investeringen in innovatie samen onder het nieuwe topsectoren- en innovatiebeleid.

Dat beleid gaat uit van de economische kansen van maatschappelijke uitdagingen, zoals de energietransitie en duurzaamheid via onder meer water en voedsel in de topsector land- en tuinbouw. Hoeveel geld de landbouw exact krijgt, moet in de loop van volgend jaar duidelijk worden.

Sleuteltechnologieën

Verder ligt de focus op gezondheid, zorg en veiligheid. En op sleuteltechnologieën, zoals AI (kunstmatige intelligentie, red.), fotonica (lichttechnologie, red.), nano en quantum (computertechnologie, red.) en het economisch verdienvermogen van sectoren.

Veel nieuwe partners zijn meer regionaal georiënteerd en maken het daarom makkelijker voor het midden- en kleinbedrijf om aan te sluiten bij onderzoek en ontwikkeling, stelt EZK. Het mkb is daarom onmisbaar in het innovatieproces, benadrukt het ministerie. 'Zij zorgen ervoor dat onderzoek zijn toepassing vindt in concrete producten en diensten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer