OM eist 3,7 ton van veroordeelden in fipronilaffaire

Het Openbaar Ministerie wil dat de bedrijven ChickFriend en ChickClean en hun twee eigenaren ruim 3,7 ton aan criminele winst aan de Staat betalen. Beide bedrijven veroorzaakten de fipronilcrisis waarbij in de zomer van 2017 miljoenen met bestrijdingsmiddel verontreinigde eieren vernietigd werden.

OM+eist+3%2C7+ton+van+veroordeelden+in+fipronilaffaire
© Huisman Media

De affaire is een van de grootste fraudes in de Nederlandse voedselindustrie, meldde het Openbaar Ministerie eerder dit jaar. De schade voor de sector wordt inmiddels geschat op 30 miljoen euro. De twee eigenaren van de bedrijven, de 35-jarige Martin van de B. uit Barneveld en de 28-jarige Mathijs IJ. uit Nederhemert, werden in april in Zwolle veroordeeld tot elk een jaar celstraf. De rechtbank achtte bewezen dat ze de volksgezondheid in gevaar gebracht hebben. Beide mannen gingen in beroep tegen die beslissing.

Het duo bestreed vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen met hun bedrijven ChickClean en Chickfriend. In hun reinigingsmiddel zat echter het insecticide fipronil dat niet in de voedselketen gebruikt mag worden. Het duo verdiende tonnen met de bestrijding en het OM wil deze criminele winst afpakken. Betalen ze niet, dan dreigt een gijzeling van maximaal drie jaar.


Gedupeerde pluimveehouders

De advocaten van het veroordeelde duo willen dat de rechtbank de vordering op nul stelt. 'Pakt de Staat hier drie ton, dan pakt ze dat impliciet af van de gedupeerde kippenboeren', zei raadsman Wouter Hendrickx. In een civiele procedure bepaalde de rechtbank Gelderland eind 2020 dat de ondernemers tientallen gedupeerde pluimveehouders moet compenseren. De advocaat van die pluimveehouders heeft het OM ook verzocht niets in te vorderen.

Het oordeel van de rechtbank volgt uiterlijk op 9 december.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer