Belgische spil van fipronilcrisis minstens jaar cel in

De spil van de fipronilcrisis van vier jaar geleden in Nederland en België moet minstens een jaar de gevangenis in. De Belg Patrick R. was leverancier van onder meer het Nederlandse ChickFriend, dat pluimveehouders een giftig 'wondermiddel' tegen bloedluis leverde.


Bloedluis

Belgische+spil+van+fipronilcrisis+minstens+jaar+cel+in
© Huisman Media

De 49-jarige R. is vrijdag door de rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan twee voorwaardelijk. De Belg Patrick R. moet ook miljoenen euro's aan schadevergoeding betalen, oordeelt de rechtbank in Antwerpen.

R. voegde het verboden fipronil toe aan een bestrijdingsmiddel tegen bloedluis, een hardnekkige plaag voor veel leghennen. De Nederlandse bedrijven leverden het vervolgens aan tal van pluimveehouders. Eieren bleken daardoor met fipronil vervuild. Miljoenen eieren en kippen moesten worden vernietigd.


Kompanen

Twee van zijn kompanen werden veroordeeld tot lagere gevangenisstraffen en boetes, waarvan ook het grootste deel voorwaardelijk. Het drietal moet minstens 14,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan gedupeerden en aan de Belgische toezichthouder. Het wordt moeilijk voor het drietal om die op te brengen. R.'s bedrijf Poultry-Vision is failliet.

Het Belgische OM gaf eerder al aan dat het om een van de grootste zaken rond voedselfraude van de afgelopen jaren gaat, met miljoenen euro's schade tot gevolg. Miljoenen eieren en kippen moesten na ontdekking van de met fipronil vervuilde eieren vanwege de risico's voor de volksgezondheid worden vernietigd of geruimd. Het OM eiste vier jaar cel en 800.000 euro boete.

In Nederland bestreden de bedrijven ChickClean en ChickFriend vanaf 2016 met succes bloedluis in stallen. De belg R. mengde daarvoor hun bestrijdingsmiddel Dega-16, maar wat er precies in zat begrepen de twee Nederlanders niet. Pas toen in de zomer van 2017 de hele sector plat kwam te liggen, kregen ze argwaan. Beide bedrijven zijn sinds de zomer van 2017 niet meer actief.

Fipronil is een stof met een antiparasitaire werking en mag in de Europese Unie niet gebruikt of toegediend worden aan voedselproducerende dieren vanwege de risico's voor de volksgezondheid. De verdachten voegden het spul toe aan een middel om bloedluis bij pluimvee te bestrijden en kippenstallen te ontsmetten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer