Pluimveesector gaat niet in cassatie tegen uitspraak fipronil

LTO Nederland/NOP gaat niet in cassatie tegen de rechterlijke uitspraak van het Hof van 2 maart over de fipronilcrisis.

Pluimveesector+gaat+niet+in+cassatie+tegen+uitspraak+fipronil
© Twan Wiermans

Dat besluit is genomen nadat bij de 111 pluimveehouders, die het hoger beroep samen met LTO/NOP hadden aangespannen, de bereidheid tot deelname aan de cassatieprocedure is gepeild.

'Hoewel we nog steeds met grote teleurstelling terugkijken op de uitspraak in hoger beroep, wordt het boek wat ons betreft nu gesloten', stelt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP. Volgens hem zagen veel pluimveehouders geen heil meer in verder procederen. 'Dat valt te begrijpen. De crisis ligt ver achter ons en pluimveehouders willen zich liever richten op de toekomst.'


Juridische procedure stopt

LTO/NOP was bereid om in cassatie te gaan, mits voldoende pluimveehouders zich daarachter zouden scharen en de kosten daarvan grotendeels zouden dragen. Dat bleek niet het geval en daarmee eindigt de juridische procedure.

De fipronilcrisis ligt ver achter ons. Pluimveehouders willen zich richten op de toekomst

Kees de Jong, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP

De rechtszaak draaide om de vraag of de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) rechtmatig handelde door niet in actie te komen, terwijl deze al in november 2016 wist van het illegale gebruik van fipronil door Chickfriend.


Commissie-Sorgdrager

Chickfriend fraudeerde zonder dat de getroffen pluimveehouders daarvan op de hoogte waren. De onafhankelijke commissie-Sorgdrager, die onderzoek deed naar de crisis en de borging van voedselveiligheid, constateerde eerder al dat de NVWA niet adequaat had gereageerd op de signalen over het gebruik van fipronil.

De Staat werd in december 2017 gedagvaard. In juli 2019 oordeelde de rechtbank dat de NVWA geen waarschuwingsplicht had en dat de NVWA niet onrechtmatig had gehandeld door Chickfriend, zonder de sector te waarschuwen, zijn gang te laten gaan.

LTO Nederland/NOP is tegen dat oordeel in hoger beroep gegaan, in samenwerking met de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en 111 pluimveehouders. In maart 2021 oordeelde het Hof in hoger beroep dat de Staat niet onrechtmatig heeft gehandeld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  11° / 1°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
Meer weer