Meer tijd voor experimenten met natuurinclusieve landbouw in Drenthe en Groningen

Provincies Groningen en Drenthe verlengen de subsidieregeling voor experimenten met natuurinclusieve landbouw met een jaar. Boeren in de Drents-Groningse Veenkoloniën, Westerwolde of Oldambt kunnen de subsidie nog tot 1 november volgend jaar aanvragen.

Meer+tijd+voor+experimenten+met+natuurinclusieve+landbouw+in+Drenthe+en+Groningen
© Regiodeal Natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland

Voor experimenten met natuurinclusieve landbouw is begin dit jaar een regeling opengesteld. Vanwege het succes en de laagdrempeligheid van de subsidieregeling is deze met een jaar verlengd en is nog eens 250.000 euro extra beschikbaar. Per deelnemer kan maximaal 25.000 euro subsidie worden aangevraagd.

Voorwaarde voor het aanvragen van de subsidie is dat het gaat om vernieuwende en natuurinclusieve ideeën van twee of meer boeren in de Veenkoloniën, Westerwolde of het Oldambt, al dan niet samen met terreinbeheerders of andere partijen.

De boeren in de Veenkoloniën die eerder meededen aan deze regeling zijn enthousiast. 'Met de bijdrage uit de subsidieregeling Boerenexperimenten kon ik mijn bedrijf verder voorbereiden op een veranderend landbouwperspectief. Daarbij mogen bijvoorbeeld minder gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt', zegt akkerbouwer Berend Jansema uit Sellingen. 'Deze subsidie heeft me geholpen om te experimenteren in gewassen met strokenteelt en de opgedane kennis uit te wisselen met collega-agrariërs', stelt collega Jaap Dun uit Musselkanaal.


Streefbeelden en actieplannen

De ideeën moeten aansluiten bij de streefbeelden en actieplannen voor de Veenkoloniën, Westerwolde en het Oldambt, die samen met betrokkenen zijn opgesteld. Omdat deze gebieden onderling verschillen in landbouw, landschap en biodiversiteit, is onder regie van de Agenda voor de Veenkoloniën per gebied een streefbeeld voor 2030 bepaald. In de actieplannen is een route uitgestippeld voor landbouw die winstgevend is, bijdraagt aan de biodiversiteit en de vruchtbaarheid van de bodem en zorgt voor een leefbaar platteland.

De subsidieregeling Boerenexperimenten is onderdeel van de Regio Deal Natuurinclusieve landbouw Noord-Nederland. Hierin stimuleren en versnellen de provincies Drenthe, Fryslân en Groningen initiatieven voor een meer natuurinclusieve landbouw in Noord-Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer