Natuur en landbouw komen met plan voor akkervogels in Groningen

Akkervogels in Groningen moeten beter worden beschermd. Dat vinden natuurorganisaties, agrarische collectieven en LTO Noord. Zij komen voor het einde van dit jaar met een actieplan voor onder andere de grauwe kiekendief en veldleeuwerik.

Natuur+en+landbouw+komen+met+plan+voor+akkervogels+in+Groningen
© Huisman Media

De zestien organisaties ondertekenden onlangs het Akkervogelmanifest Groningen 2021 waarin ze het herstelplan aankondigen. In het actieplan worden boeren, akkerbouwers en melkveehouders gestimuleerd om in hun bedrijfsvoering in de akkervogellandschappen meer aandacht te schenken aan biodiversiteit en daarmee natuur en landbouw te combineren.

Ook willen de ondertekenaars van het manifest onderzoek stimuleren naar en experimenten met akkervogelvriendelijke bouwplannen, gewassen en teeltmaatregelen. Hierbij is aandacht voor de toepassing van nieuwe technieken zoals drones en precisielandbouw.

Inrichtings- en beheermaatregelen

Daarnaast moet een kwaliteitsslag gemaakt worden in inrichtings- en beheermaatregelen voor akkervogels op boerenland en in natuurterreinen. Ook komt er meer aandacht voor het vernieuwen van provinciaal beleid, monitoring en kennisontwikkeling en communicatie en educatie.


In vier breed samengestelde gebiedswerkgroepen – noordelijke kleischil, Oldambt, Westerwolde en Veenkoloniën – worden deze thema's de komende maanden uitgewerkt.


Niet levensvatbaar

Aanleiding voor het actieplan is dat, ondanks alle beschermingsinspanningen, het met de meeste akkervogelsoorten als de grauwe kiekendief, veldleeuwerik, kwartel, gele kwikstaart en graspieper niet goed gaat.

Als de huidige trends doorzetten, zullen van veel soorten binnen enkele decennia geen levensvatbare populaties overblijven, verwachten de organisaties.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer