'Stap uit je eigen bubbel en kijk om je heen'

Naast mijn bezigheden op de boerderij en in de politiek ben ik sinds 2020 Nuffield scholar. Door een internationaal Nuffield scholarship word je in staat gesteld om de wereld over de reizen om naar een zelfgekozen onderwerp onderzoek te doen. In mijn geval de relatie en verhouding tussen overheden en de agrarische sector. Daarnaast werk je aan je persoonlijke ontwikkeling.

%27Stap+uit+je+eigen+bubbel+en+kijk+om+je+heen%27
© Ruud Ploeg

Mijn lijstje met landen om te bezoeken is best lang, maar zal voorlopig nog wel even bij een lijstje blijven. Het is inspirerend en leerzaam om buiten Nederland te kijken, te ervaren en te beleven wat er op andere plekken in de wereld gebeurt.

Door corona ligt het reizen al een jaar stil. Maar ook voor Nuffield biedt internet uitkomst. Zo organiseerden wij vorige week voor de andere, uit verschillende landen afkomstige scholars een week waarin elke ochtend een bedrijfsbezoek centraal stond bij een aantal innovatieve Nederlandse agrarische bedrijven.

Elke morgen waren veel nieuwsgierige scholars online om deel te nemen aan het programma en vragen te stellen aan de ondernemers, die open en eerlijk de verschillende aspecten van hun bedrijf wilden laten zien. Kijken in de kas, rondlopen tussen varkens, het zuivelproductieproces meemaken en grondbewerking bij een akkerbouwer beleven.

Dierenwelzijn, technologische ontwikkelingen, leiderschap, communicatie en voedseleducatie spelen ook in andere landen

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Ook voor mij was het een interessante week. Opvallend vond ik dat elke ondernemer specifieke ideeën heeft over ondernemerschap, een persoonlijk verhaal deelt met hun klanten en de waarde van het product niet uit het oog verliest.

Mijn persoonlijke reis tot nu toe? Stap uit je eigen bubbel en kijk om je heen. Wat speelt er in andere sectoren? Welke keuzes worden gemaakt? Hoe kijken anderen naar Nederland? Maar ook: wat drijft iemand? Hoe ga je om je met tegenslagen? Welke kansen grijp je?

Zo zag ik dat bepaalde onderwerpen wereldwijd spelen. Dierenwelzijn, technologische ontwikkelingen, leiderschap, communicatie en voedseleducatie blijken helemaal niet zo uniek voor Nederland, maar spelen ook in andere landen. Daarom is het Nuffield scholarship voor mij zo waardevol: met een open blik om je heen kijken, kennis delen, ervaringen uitwisselen en toepassen op je eigen omgeving. Ook al gaat dat alles voorlopig nog via een scherm.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer