'Van bier tot betrokken burgers'

Afgelopen herfst werd bij ons een verse lading bierbostel bezorgd, rechtstreeks bij de bierbrouwerij vandaan. Een mooi voorbeeld van circulaire landbouw. Wat voor de een een afvalproduct is, is voor de ander juist een waardevol product. Zo ook voor ons. Voor onze melkkoeien is het een eiwitrijk product dat ook nog eens goed is voor de pens.

%27Van+bier+tot+betrokken+burgers%27
© Ruud Ploeg

Onze boerderij ligt redelijk dicht bij de bewoonde wereld, langs het riviertje de Lange Linschoten dat kronkelt tussen Oudewater en Linschoten. Een smal weggetje, omzoomd door knotwilgen; het levert een idyllisch plaatje op waar veel mensen graag een rondje wandelen of fietsen.

Zo ook op de dag dat de bierbostel werd geleverd. Een prachtige dag, waarbij veel wandelaars op pad waren. Onze sleufsilo's liggen langs de weg, wat zorgde voor een aantal stoppende wandelaars, die toch even kwamen kijken waar die bierlucht toch vandaan kwam. Waren we soms een feestje aan het vieren? Want ja, die dag rook het wel erg naar bier op ons erf. Leuk om te vertellen dat bierbostel een restproduct is afkomstig van de bierbrouwerij.

Voorbijgangers stoppen geregeld om te kijken naar onze koeien in de wei en de weidevogels die hier nestelen. Ze willen graag meer horen over de boerderij. Dat geeft ons de kans om meer te vertellen over wat er nu eigenlijk gebeurt op een boerderij, hoe wij de koeien melken en voor onze dieren zorgen en wat wij doen aan natuurbeheer en biodiversiteit.

Voorbijgangers stoppen geregeld om te kijken naar onze koeien in de wei en de weidevogels die hier nestelen

Judith de Vor, melkveehouder en educatieboerin in Snelrewaard

Naast dit soort momentjes starten wij binnenkort met de bouw van een eigen leeratelier en educatiecentrum. Dit doen we zodat we ons behalve met het melken van koeien ook kunnen richten op het betrekken van geïnteresseerde volwassenen en kinderen bij wat wij doen op de boerderij.

Ik merk dat bij een deel van de mensen de interesse in voedsel toeneemt en bij een ander deel juist kennis verdwijnt. Ik vind het daarom belangrijk dat we vanuit onze trots en ons optimisme niet alleen maar ons verhaal vertellen, maar vooral dat iedereen wat kan leren over de manier waarop in Nederland voedsel wordt geproduceerd. Zodat we vaker de beleving en waarde van het platteland en het leven op de boerderij, de dieren, voedselproductie en natuur kunnen meegeven. Niet alleen op de dag dat de bierbostel wordt gebracht.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  11° / 5°
  60 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer