Vraag en aanbod kip redelijk in evenwicht

Vraag en aanbod van pluimveevlees lijkt redelijk op elkaar aan te sluiten. Zowel vleeskuikenhouders met conceptkip als de collega's met reguliere kuikens in de stallen raken hun slachtrijpe dieren vlot kwijt. De prijzen op de vrije markt blijven hierdoor op peil.

Vraag+en+aanbod+kip+redelijk+in+evenwicht
© Nepluvi

Het grotendeels wegvallen van de coronabeperkingen is goed voor de afzet van pluimveevlees. Minder coronaregels betekent dat consumenten niet alleen thuis kip eten, maar dat ook weer meer buitenshuis doen.

Supermarkten leunen voor hun kipverkoop overwegend op conceptkip. Binnen twee jaar zal de verse kip in alle Nederlandse supermarkten tenminste één Beter Leven-ster dragen. Aanbieders van kip voor de 'out of home'-markt maken veelal nog gebruik van pluimveevlees uit de reguliere houderij. Al begint dit geleidelijk ook te verschuiven naar conceptkip.

Nog geen jaar geleden stond de vleeskuikensector zwaar onder druk, vooral vanwege de coronaperikelen. Doordat er te veel pluimveevlees op de markt drukte, begon de vrije marktprijs in de herfst aan een vrije val naar beneden.


Onrust in industrie

Voorafgaand aan die prijsval was er al veel onrust in de pluimveevleesverwerkende industrie. Enkele slachterijen sloten hun deuren en meerdere bedrijven wisselden van eigenaar. De tendens is dat de slachterijen onderdeel zijn van een kleiner wordende groep bedrijven. Verder is er sprake van hechtere samenwerkingen tussen voerproducenten en de slachterijen.

De marktprijs van de gangbare snelgroeiende kuikens begon afgelopen voorjaar weer te stijgen, in lijn met de afbouw van de coronamaatregelen. De prijs van langzaam groeiende conceptkuikens is de laatste maanden ook gestegen, meldt dataplatform Agrimatie van Wageningen Economic Research.


Verschuiving naar concepten

Wat je ook ziet gebeuren in de vleeskuikenhouderij is een aanhoudende verschuiving van reguliere vleeskuikens naar conceptkip. De hiervoor genoemde omschakeling van supermarkten op kip met 1 ster Beter Leven heeft hierop veel invloed. Volgens Rabobank zal binnen een paar jaar zeker 30 procent van de vleeskuikens het Beter Leven-keurmerk dragen.

Deze verschuiving heeft grote gevolgen voor het totale productievolume van de Nederlandse pluimveevleessector. De conceptkippen groeien langzamer en hebben meer stalruimte tot hun beschikking.
'We verwachten dat het productievolume van de Nederlandse vleespluimveehouderij door de aanstaande overgang naar het keurmerk met meer dan 25 procent daalt', meldt Rabobank-sectormanager Jeroen van den Hurk. 'Dit hangt af van de mogelijkheid en bereidheid om voor de omschakeling te zorgen.'


Stabiele afzetmarkt

Ondanks alle verschuiving is momenteel sprake van een redelijk stabiele afzetmarkt. Dat uit zich onder meer in prijsnoteringen die al een aantal weken niet van hun plaats komen.

Nederlandse aanbieders ondervinden wel wat ongemak van concurrentie uit Polen. Geïmporteerd pluimveevlees wordt vooral gebruikt in de foodservice en verwerkende industrie. Maar het aanbod uit Polen is nog niet maximaal vanwege grootschalige vogelgriepuitbraken begin dit jaar.


Rabobank verwacht dat de vraag naar pluimveevlees vanuit de foodservice en reisbranche in de laatste maanden van 2021 blijft toenemen. De afzet van pluimveevlees is voor 25 procent afhankelijk van deze kanalen. Lastig voor vleeskuikenhouders is dat de redelijke situatie op de afzetmarkt gepaard gaat met hoge voerprijzen. Volgens Rabobank zal dat zeker tot begin 2022 zo blijven. De marges in pluimveevleesproductie blijven hierdoor voorlopig krap.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer