De Groot en Slot heeft de helft van de uien binnen

Het verkoopteam van De Groot en Slot schat dat zeker de helft van de uien is geoogst. Dat meldt de zaadfirma op haar website. Opvallend is het kleine verschil tussen het rooimoment op noordelijke en zuidelijke percelen in het land.

De+Groot+en+Slot+heeft+de+helft+van+de+uien+binnen
© Twan Wiermans

De oogstomstandigheden waren de afgelopen tijd gunstig door het zonnige en warme weer. Het gewas is op bepaalde plekken hard achteruitgegaan, waardoor de meeste uien er snel aan toe waren om te worden gerooid.

Normaal gesproken zit ongeveer drie weken verschil in het oogstmoment tussen noordelijke en zuidelijke percelen. Door de goede omstandigheden was dit nu een stuk minder. De regen van vorig weekend was op sommige plaatsen gewenst omdat de grond anders te hard was om te rooien.


Bij de proefrooiingen van De Groot en Slot viel op dat het onderscheid groot is tussen goede en minder goede percelen, bijvoorbeeld waar valse meeldauw is ingeslagen. Op stukken waar de schimmel al vroeg een kans kreeg heeft het soms wel tot een opbrengstderving van 10 ton per hectare of meer geleidt.

Ook hebben de aangetaste percelen een fijnere maatsortering en is spruitrust een aandachtspunt. Dat komt doordat de uien na de antispruitbehandeling niet altijd de gewenste twee tot drie weken sapstroom heeft gehad. De uien waarbij de bestrijding wel goed is gelukt zijn in de laatste fase nog extra bijgegroeid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer