Europarlement scherpt boer-tot-bordstrategie verder aan

Het Europees Parlement wil de voedselstrategie van de Europese Commissie fors uitbreiden en toekomstgerichter maken. In Straatsburg hebben de Europarlementariërs, soms met kleine verschillen, enkele tientallen amendementen aangenomen.

Europarlement+scherpt+boer%2Dtot%2Dbordstrategie+verder+aan
© Europese Unie 2021

Een rapport van de Nederlandse Europarlementariër Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) met 48 amendementen dat eerder al werd goedgekeurd door de Envi/Agri-commissies, werd ongewijzigd aangenomen. Op één toevoeging na, waarin nog eens uitdrukkelijk wordt verzocht om impact assessments.

Het Europees Parlement heeft met de stemming haar positie bepaald, maar daarmee is het nog geen wetgeving. De Commissie presenteert de komende maanden en jaren wetgeving die volgt uit de boer-tot-bordstrategie. Ook moeten internationale handelsverdragen worden aangepast, zodat er geen oneerlijke importconcurrentie komt.


Een van de aanscherpingen is het bindend maken van de reductiedoelstellingen voor pesticiden- en antibioticagebruik, die Eurocommissaris Frans Timmermans (Klimaat) vorig jaar voorstelde. Ook mag er niet langer met EU-subsidie reclame worden gemaakt voor de consumptie van rood vlees.


Aanscherping voorstel Timmermans

Hoewel de nu aangenomen amendementen een aanscherping inhouden van de plannen van Timmermans en voedselcommissaris Stella Kyriakides, wordt niet verwacht dat het voltallige Europees Parlement woensdag de aangescherpte versie alsnog volledig verwerpt.

Daarmee doet het Europarlement volgens commentatoren een belangrijke stap voorwaarts naar vernieuwing van het Europese agrarisch beleid. Er wordt in wandelgangen in Straatsburg zelfs gesproken van een kantelmoment.

Zo accepteert het Europarlement het pleidooi van de Europese Commissie om in 2030 minstens 25 procent van de Europese landbouw biologisch te maken, al is dit is geen verplichting. Wel is bepaald dat er voordien, net zoals bij andere wetsvoorstellen, eerst een studie naar de financiële gevolgen moet komen. De protesten van tegenstanders dat er te veel onzekerheid was, werden door de meesten niet gesteund.


Hoofdbrekens gewasbescherming

Ingewijden verwachten dat vooral het standpunt van de meerderheid van het Europees Parlement, dat er over tien jaar minstens de helft minder chemicaliën gebruikt mogen worden in de landbouw, de komende jaren nog hoofdbrekens kosten. Maar het feit dat de klimaat- en milieuaspecten een doorslaggevende rol moeten gaan spelen in de Europese landbouwpolitiek, is met deze stemming een fors stuk dichterbij gekomen.

Over de omvang van de veestapel in de EU-landen zeggen de MEP'ers dat die veestapel moet zorgen voor 'minder uitstoot' en 'minder landgebruik'. Dat soort besluiten waren een paar jaar geleden in veel EU-landen nog onbespreekbaar.


Wetsvoorstellen

Weliswaar moeten Timmermans en Kyriakides nu met concrete wetsvoorstellen komen en daar moeten de landbouwministers van de lidstaten nog hun zegje over doen. Desondanks is de verwachting dat Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (Landbouw) en de EU-landbouwkoepels zich bij deze nieuwe koers moeten neerleggen.

Het Europees Parlement verwoordde deze aanbevelingen op grond van een nota van Hazekamp. Deze politica van de Partij voor de Dieren was mederapporteur van het Europees Parlement op dit dossier. Met slechts vijf stemmen verschil kreeg zij het ook voor elkaar dat het Europarlement zich uitsprak over de gevaren van zoönosen bij de verspreiding van ziekten door dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer