Eurocommissaris vertrouwt ondanks kritiek op boer-tot-bordstrategie

Eurocommissaris Janusz Wojciechowski (landbouw) is ervan overtuigd dat de boer-tot-bordstrategie niet negatief uitpakt voor de voedselzekerheid in Europa. Ook niet nu nieuw onderzoek van de Universiteit van Kiel aantoont dat er weinig klimaatwinst wordt behaald met het plan.

Eurocommissaris+vertrouwt+ondanks+kritiek+op+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Europese Unie

De universiteit heeft in opdracht van vijf Duitse agrarische organisaties onderzoek uitgevoerd en dat is onlangs gepubliceerd. De boer-tot-bordstrategie leidt volgens de onderzoekers tot een aanzienlijke productiedaling en een prijsstijging binnen de Europese Unie (EU). Zij verwachten een productiedaling van 20 procent voor rundvlees, 6,3 procent voor melk en 21,4 procent voor granen in de hele EU.


De exportpositie van de lidstaten verandert door deze productiedaling. De onderzoekers stellen dat Europa verschuift van een netto-exporteur van granen en rundvlees naar een netto-importeur als alle maatregelen tegelijk worden ingevoerd. De export van varkensvlees en melk neemt af en de netto-import van groente en fruit neemt verder toe.
Geen emissiereductie

Daar komt bij dat de verwachte afname van broeikasgasemissies uit de Europese agrarische productie volledig te niet wordt gedaan door de broeikasgassen van landbouw buiten de Europese Unie. De sterke productiedaling zal ook een prijsstijging inhouden binnen de EU, stellen de wetenschappers. De sterkste prijseffecten vinden plaats bij rundvlees (+58 procent), gevolgd door varkensvlees (+48 procent), gevolgd door rauwe melk (+36 procent). Groenten en fruit stijgen zo'n 15 procent in prijs, granen 12, 5 procent.

Topman Henning Ehlers van mede-opdrachtgever Deutscher Raiffeisenverband suggereerde dat het 'moeilijk voorstelbaar is dat hogere prijzen en een verminderd aanbod van binnen Europa geproduceerde groenten en fruit consumenten zouden aanmoedigen om evenwichtiger te eten'. Dat is wat de Europese Commissie met de strategie beoogt. 'Veel boerderijen zouden de impact van deze maatregelen niet weerstaan', concludeerde hij.


Risicomijdend

Wojciechowski erkent dat er een kans is op productiedaling en een prijsstijging. Hij ziet de situatie niet zo somber in, zo meldde hij tijdens een seminar over de toekomst van de landbouw. Die werd georganiseerd door het Europese nieuwsmedium Politico. 'Het is pas een risico als we deze strategie verkeerd toepassen. We doen er alles aan om het risico te mijden.'

De Eurocommissaris denkt dat de strategie ook niet zo negatief hoeft uit te pakken. 'Je hoort nog al eens dat de productie uit de biologische landbouw minder is dan uit de gangbare. Maar voor veel kleine boeren is biologische landbouw de enige manier om te bestaan. Ze kunnen niet concurreren met grote gangbare agrarische bedrijven.'

'Nieuwe technieken kunnen ook helpen', denkt de Pool. 'Met precisielandbouw hoeft een boer of tuinder minder gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest te gebruiken, terwijl de productie op peil blijft. Dat is ook een doel van de boer-tot-bordstrategie.'


Onderzoek naar effecten

Diverse Europarlementariërs hebben om een effectbeoordeling, een impact assessment, van de strategie gevraagd. 'Er komt een assessment als er een wetsvoorstel komt', benadrukte Wojciechowski. 'Zo zijn de regels, maar de boer-tot bordstrategie is nu nog een politieke strategie. Het is een doel, geen wettelijk bindende strategie. Het is onze politieke verplichting voor de samenleving. En deze strategie wordt ondersteund door de lidstaten en de Europese Commissie.'


'Er zijn ook analyses die aantonen wat er gebeurt als we de boer-tot-bordstrategie en biodiversiteitsstrategie niet invoeren', zegt de Eurocommissaris. 'De race naar meer en meer intensieve landbouw is de verkeerde route.' Wojciechowski voegt er aan toe dat de Europese Commissie de gevolgen van elke stap van de strategie nauwlettend in de gaten zal houden om zo nodig bij te sturen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer