Verenigde Staten en Europa moderniseren samen voedselstelsel

De Verenigde Staten en de Europese Unie hebben afgesproken dat ze ondanks hun grote meningsverschillen over 'duurzame landbouw' zullen samenwerken voor het ontwikkelen van nieuwe wereldwijde voedselsystemen. Washington en Brussel zullen zich daarbij niet alleen inspannen om de mondiale voedselvoorziening te versterken, maar tegelijkertijd ook het milieu en klimaat te beschermen.

Verenigde+Staten+en+Europa+moderniseren+samen+voedselstelsel
© European Union 2020

Dat zei de Amerikaanse USDA-onderminister Jewel Bronaugh, die met verslaggevers in Rome sprak na het bijwonen van de VN-conferentie over voedselsystemen. Bronaugh zei dat zij en Europees Landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski (foto) een gemeenschappelijke basis willen vinden. Dat kan ondanks dat de Verenigde Staten en de EU sterk van mening verschillen over hoe de landbouw duurzamer kan worden gemaakt.


Bronaugh gaf geen details over hoe dat moet gebeuren, maar benadrukte dat de ontmoeting met de EU-commissaris 'zeer positief' was en dat de twee overeenkwamen om samen te werken aan toekomstige projecten.


Overheidsingrijpen

De Europese Unie is bezig het gemeenschappelijke landbouwbeleid te herzien en de manier waarop de 27 EU-landen voedsel verbouwen en produceren. Daarbij wil de EU het gebruik van chemische middelen terugdringen en het gebruik van landbouwgrond verschuiven naar biologisch.In de Verenigde Staten bestaan grote bezwaren tegen overheidsingrijpen en opgelegde verboden in landbouw en voedselindustrie. Die zijn er ook tegen Europese handelsbeperkingen voor onder meer genetisch bewerkte voedselproducten. Bovendien is de EU van plan een CO2-milieubelasting op te leggen aan de import van milieuvervuilende producten uit landen die te weinig doen tegen klimaatverandering.


Wetenschap en innovatie

'We erkenden onze verschillen en hebben een toezegging gedaan om ons te concentreren op wetenschap en innovatie om voedselzekerheid en klimaatverandering aan te pakken', zei Bronaugh. Tegelijkertijd benadrukte ze dat de regering Biden zich niet heeft gecommitteerd aan nieuwe normen die buitenlandse hervormingen zouden opleggen aan Amerikaanse boeren. 'Iedereen heeft een andere benadering om de duurzaamheid te verbeteren', zei ze. 'Er zijn veel verschillende benaderingen van duurzame landbouwpraktijken. Er is niet één juiste manier om het te doen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer