Beslissende dag voor boer-tot-bordstrategie

Het Europees Parlement stemt dinsdag in Straatsburg over de boer-tot-bordstrategie. Belangrijkste vraag zal zijn of een meerderheid instemt met aanscherpingen die de Envi-milieucommissie inbracht op het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie.

Beslissende+dag+voor+boer%2Dtot%2Dbordstrategie
© Europese Unie 2021

De Envi-milieucommissie en Agri-landbouwcommissie verwelkomden in september de doelstellingen van de boer-tot-bordstrategie. Zij steunen de aanbevelingen van de rapporteurs van het Europees Parlement, de Nederlandse Anja Hazekamp (PvdD) en de Italiaan Herbert Dorfmann (EVP). Hun verslag werd aangenomen met 94 stemmen voor, 20 tegen en 10 onthoudingen.

In het verslag staan 48 compromisamendementen, waarvan verschillende tot felle reacties van de Europese landbouworganisaties hebben geleid. Een daarvan is het bindende karakter van de reductiedoelstellingen voor gewasbeschermingsmiddelen, nutriëntenverliezen en meststoffen. Vooral die verplichting in het landbouwbeleid wordt door agrarische EU-landen en landbouworganisaties fel bestreden.

De in mei 2020 gepresenteerde boer-tot-bordstrategie is onderdeel van de Green Deal van klimaatcommissaris Frans Timmermans, het paradepaardje van de huidige Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen. Doel daarvan is het verduurzamen van het Europese voedselsysteem.

Halvering middelengebruik

De boer-tot-bordstrategie streeft naar onder meer halveringen van het middelengebruik, het verlies van nutriënten aan het milieu en het gebruik van antibiotica in de veehouderij. Het biologische areaal in de Europese Unie zal moeten groeien van ongeveer 8 procent nu naar 25 procent.

De uitslag van de stemming van dinsdag wordt woensdagochtend bekendgemaakt. De Europese Commissie doet vervolgens tot aan 2024 een reeks wetsvoorstellen om de boer-tot-bordstrategie om te zetten in Europese wetten.

De aanbevelingen die het Europees Parlement doet zijn niet bindend, maar het parlement moet – evenals de 27 EU-landen – de uiteindelijke wetsvoorstellen wel goedkeuren. De Europese Commissie zal hierdoor rekening moeten houden met de aanbevelingen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer