Europa wil wereldleider zijn op klimaatgebied

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Unie (EU) vindt dat Europa minder afhankelijk moet zijn van derde landen. Dat meldt ze in haar Staat van de Europese Unie, een soort EU-troonrede . Ze denkt daarbij aan de Europese productie van medicijnen en chips, maar ook een Europees leger. Landbouw of voedsel noemde ze in deze speech niet.

Europa+wil+wereldleider+zijn+op+klimaatgebied
© Europese Unie 2021

Von der Leyen wil inzetten op investeringen in de technologische soevereiniteit van Europa. 'Het doel is gezamenlijk een geavanceerd Europees ecosysteem voor chips tot stand te brengen, dat ook de productie omvat. Dat moet onze voorzieningszekerheid waarborgen en nieuwe markten voor baanbrekende Europese technologie ontwikkelen.' De EU-voorzitter maakt verder werk van de uitrol van glasvezel- en 5G-netwerken in heel Europa, ook op het platteland.Ook op het gebied van klimaat wil de voorzitter stappen zetten. Zij kondigde verleden jaar de reductiedoelstelling voor broeikasgassen van tenminste 55 procent aan. Sindsdien zijn van deze klimaatdoelstellingen wettelijke verplichtingen gemaakt. 'We laten de vervuiler betalen. We schakelen over op schone energie. We kiezen voor slimmere auto's en schonere vliegtuigen.'


Von der Leyen vindt dat Europa met de Verenigde Staten zich krachtig laten gelden als mondiale leiders op klimaatgebied. De Europese Commissie komt daarom met voorstellen om de armere landen financieel te helpen met de transitie naar een klimaatneutrale samenleving. Op het vlak van natuur en biodiversiteit kondigde Von der Leyen aan dat de EU haar externe financiering voor biodiversiteit zal verdubbelen, met name voor de kwetsbaarste landen.


Kritiek

Veel Europarlementariërs uitten kritiek op de speech van Von der Leyen. Zo vindt een aantal partijen dat de commissie met het plan voor een Europese defensiemacht aanstuurt op een federatie die boven de soevereine lidstaten gaat. Ook kreeg zij het verwijt de wereld te willen verbeteren met geld van de burgers uit de lidstaten.Verder wezen enkele parlementariërs erop dat sommige lidstaten de benodigde investeringen niet kunnen doen, omdat ze met een begrotingstekort kampen. Burgers worstelen daarbij ook met de gestegen energieprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer