Veel bijval voor methaanpact VS en EU

Tientallen landen hebben zich aangesloten bij een initiatief van de Verenigde Staten (VS) en de Europese Unie (EU) om de wereldwijde uitstoot van het broeikasgas methaan fors omlaag te brengen. Het gaat onder meer om Japan, Canada, Nigeria en Pakistan.

Veel+bijval+voor+methaanpact+VS+en+EU
© Pixabay

Het initiatief van klimaat-Eurocommissaris Frans Timmermans en de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry heeft nu de steun van negen 's werelds twintig grootste methaanproducenten. Hun toezeggingen zijn goed voor het verminderen van de methaanuitstoot met 30 procent in 2030, afgezet tegen die van tien jaar eerder.

Methaan is na CO2 de belangrijkste veroorzaker van klimaatverandering. Als het 'Global Methane Pledge-initiatief' slaagt, zou dat in 2050 minstens 0,2 graden aan opwarming van de aarde schelen. Het broeikasgas staat ook hoog op de agenda van de grote internationale klimaattop COP26, die van 31 oktober tot en met 12 november in Glasgow wordt gehouden. Brussel en Washington hopen het initiatief met de nieuwe steun vleugels te geven.


De EU en de VS strikten bij de lancering van de Global Methane Pledge meteen al zeven andere landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Mexico en Indonesië. Daar zijn nu nog eens 24 ondertekenaars bijgekomen.

Naast de veehouderij zijn ook vuilnisbelten, afvalverwerkers en olie- en gasindustrie uitstoters van methaan. De rol bij de opwarming van de aarde van de niet-fossiele methaanuitstoot, zoals die vrijkomt in de veehouderij, staat momenteel ter discussie. Het klimaatpanel IPCC schreef in een recent rapport dat de uitstoot uit vee in relatie moet worden gezien met het vastleggen van CO2 bij de groei van veevoedergewassen. Door deze kringloop zou methaan uit vee minder bijdragen aan de opwarming van de aarde dan methaan dat vrijkomt bij het verbranden van fossiele brandstoffen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer