Tomen met een kleurtje om besmettingen te verminderen

Biggen die klaar zijn om vervoerd te worden naar de mesterij krijgen bij de Echtenerpolderhoeve in Friesland allemaal een kleurtje. Dat gebeurt om de tomen bij elkaar te houden en besmettingen te voorkomen.

Varkenshouder Mark van Sambeek is enthousiast over deze manier van tomen bijeenhouden, omdat hij er echt van overtuigd is dat het helpt om virussen buiten het bedrijf te houden. 'Natuurlijk zijn er meer factoren die daarbij een rol spelen. Het bij elkaar houden van de broertjes en zusjes heeft een hele grote bijdrage geleverd aan het terugdringen van besmettingen binnen mijn bedrijf.'

Het idee om de biggen in tomen bij elkaar te houden door ze een kleurtje te geven, wordt al geruime tijd toegepast. Varkenshouder Van Sambeek en transporteur Johan Robbertsen hebben de afgelopen jaren samen steeds kleine, maar effectieve verbeteringen doorgevoerd. Zo worden de biggen nu geconditioneerd vervoerd. Dat betekent onder andere dat de buitenkant van de vachtwagen dicht is, de tomen met hekken gescheiden vervoerd kunnen worden en dat de biggen altijd in een voorverwarmde ruimte van 25 graden komen.


Pomp doorweekt door ontlasting

Na het eerste transport met verwarming deed de warmtepomp echt helemaal niets meer. 'Ik kwam er toen achter dat door de ontlasting van de biggen de pomp doorweekt was. Samen met een technische vriend van me ben ik gelijk op zoek gegaan naar een oplossing. Na een zoektocht kwamen we uit bij het systeem van een raam van een schip', geeft Robbertsen aan.

'Op een schip heb je ook een hoop water aan de buitenkant dat je niet binnen wil hebben. Zo voeren we verbetering na verbetering door, allemaal om het voor de biggen zo prettig mogelijk te maken en om besmettingen te voorkomen', weet de transporteur.


Gezondheid en welzijn

'Als varkenshouder wil je dat de dieren zo gezond mogelijk en met zo min mogelijk stress bij de mesterij aankomen. Gezondheid en welzijn van mijn varkens vind ik belangrijk en bovendien komt het ook het product ten goede', verzekert Van Sambeek.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer