Coccidiose geeft groot groeiverlies bij zogende biggen

Bij een besmetting met coccidiose groeit een big in het kraamhok zeker 25 gram minder. Als er ook nog diarree bij komt kijken, is het groeiverlies nog hoger. Dit zei professor Dominiek Maes van de universiteit van Gent op het recente symposium van Ceva Santé Animale en Trouw Nutrition.

Coccidiose+geeft+groot+groeiverlies+bij+zogende+biggen
© Twan Wiermans

Coccidiose wordt veroorzaakt door de eencellige parasiet Cystoisospora suis. Vroeger werd de benaming Isospora suis gebruikt, laat Maes weten.

Een besmetting met deze parasiet kan leiden tot een geelgrijze diarree bij biggen van 7 tot 11 dagen oud. Maar die diarree hoeft niet altijd zichtbaar te zijn en diarree kan ook veel andere oorzaken hebben. Volgens Maes veroorzaakt de parasiet wel altijd darmschade. Dat zorgt voor groeivertraging en maakt de big vatbaarder voor andere ziekteverwekkers.


Vaker monsters nemen

Een recent onderzoek toont aan dat minimaal 50 procent van de Nederlandse en 70 procent van de Belgische bedrijven is besmet met coccidiose. En het is volgens Maes eerder meer dan minder, omdat de parasiet slecht aantoonbaar is. De uitscheiding van de parasiet heeft namelijk al zijn hoogtepunt voordat diarree optreedt. Om zeker te zijn, zouden op meerdere tijdstippen monsters moeten worden genomen.

Daarnaast werkt de oude methode waarbij de oöcysten, de eitjes die de parasiet uitscheidt, met een flotatiemethode worden aangetoond niet heel nauwkeurig. De nieuwe methode met autofluorescentie is veel beter en binnenkort komt er ook een nog nauwkeuriger PCR-test beschikbaar.


Goed reinigen en ontsmetten

Op bedrijven die zijn besmet met coccidiose is het volgens Maes van belang goed te reinigen en ontsmetten. Ontsmetten kan alleen met wegbranden, stoom of met een middel gebaseerd op cresol. Alle andere ontsmettingsmiddelen werken niet. Voor het ontsmetten is het dan wel noodzakelijk om eerst goed te reinigen, vult dierenarts Steven Van Colen van Ceva Santé Animale aan. 'Daarbij heb je zeep nodig om de oöcysten los te weken en weg te spoelen.'

Besmette bedrijven kunnen de biggen het beste zo vroeg mogelijk behandelen met toltrazuril. Een behandeling op dag 1 tot 3 pakt daarbij volgens Maes beter uit dan een behandeling op dag 3 tot 5.

Vroeg behandelen kan met Forceris, een gecombineerd middel van ijzer en toltrazuril. De zeugenhouder voorziet de big hiermee met een injectie van het goed opneembare ijzer in de vorm van gleptoferron en de juiste dosering van toltrazuril. Die gecombineerde behandeling kan leiden tot een hogere groei van de biggen. En in onderzoek was de uitscheiding van de oöcysten sterk gereduceerd. Daarmee daalt de infectiedruk op het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer