WUR werkt aan vliegtuigbrandstof uit reststromen agro-industrie

Wageningen University & Research WUR) heeft in samenwerking met partners een nieuw type vliegtuigbrandstof ontwikkeld op basis van biobased reststromen uit de agro-industrie.

WUR+werkt+aan+vliegtuigbrandstof+uit+reststromen+agro%2Dindustrie
© Wageningen University en Research

De grondstoffen die als model zijn gebruikt in het project, zijn afval- en zijstromen die worden geproduceerd bij het verwerken van aardappelen. Deze stromen zijn als uitgangsmateriaal gebruikt voor de productie van aceton, butanol en ethanol.

Reststromen uit de landbouw of de voedingsindustrie die lokaal zijn geproduceerd, hebben potentie als grondstoffen voor geavanceerde biobrandstoffen, mits ze aan strenge eisen voldoen. In het project 'BioJet Fuel' is de volledige waarde- en productieketen van biobrandstof voor de luchtvaart vanuit organische natte afvalstromen geëvalueerd.

Een van de doelen is het verhogen van het gebruik van geavanceerde biobrandstoffen in de transportsector tot minimaal 3,5 procent van de totale biobrandstoffen in de Europese Unie. Geavanceerde biobrandstoffen zijn brandstoffen die worden geproduceerd uit duurzame biomassa en met significant lagere emissies dan fossiele brandstoffen. De brandstof voldoet nog niet aan alle eigenschappen, maar het is in de buurt. De verwachting is dat met optimalisatie van stappen het wel zal voldoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer