InsectSense en Thermeleon winnen topsector innovatieprijs

InsectSense is op het Nationaal Tuinbouwcongres in het Utrechtse Baarn uitgeroepen tot winnaar van de derde Topsector T&U Innovation Prize. De warmtebatterij van Thermeleon ging er met de publieksprijs vandoor. Beide winnaars zijn erin geslaagd een innovatie te ontwikkelen die bijdraagt aan het realiseren van een duurzame tuinbouwsector.

InsectSense+en+Thermeleon+winnen+topsector+innovatieprijs
© Rolf van Koppen

'InsectSense zet het reukvermogen van echte bijen in voor de vroege detectie van plantenziekten', meldt de jury. 'Deze methode is snel, nauwkeurig, kosteneffectief en niet-invasief. Daardoor kan het helpen om economische verliezen in de land- en tuinbouwsector te voorkomen. Dit is dusdanig duurzaam dat wij de doorontwikkeling hiervan graag ondersteunen.'

De innovatie kreeg een kennisvoucher ter waarde van 25.000 euro om samen met Wageningen University & Research, hoogleraren en studenten het concept verder uit te werken en knelpunten op te lossen. Daarnaast ontving de winnaar een wildcard van Startlife Accelerate en krijgt het een jaar lang persoonlijke begeleiding van een innovatiemakelaar van Topsector T&U.


Recordaantal stemmen

De start-up Thermeleon kreeg met een recordaantal stemmen de publieksprijs. De warmtebatterij maakt kassen energiezuiniger door de overtollige warmte strategisch te hergebruiken tijdens de dag- en nachtcyclus, waardoor de CO2-uitstoot en de energiekosten voor telers worden verminderd. Thermeleon heeft een geldprijs van 1.500 euro gewonnen en een HortiTech Startup Membership.

In deze editie draaide het vooral om innovaties uit andere sectoren die kunnen worden ingezet voor de Nederlanse tuinbouw. Uit het aantal inzendingen blijkt dat baanbrekende innovaties ook wel uit andere sectoren kunnen komen. Er hadden zich 27 (inter)nationale kandidaten aangemeld van binnen en buiten de sector, waarvan de top tien mocht pitchen voor een twaalfkoppige jury. Beide winnaars ontvingen de prijs uit handen van Marije Beens, directeur-generaal Agro bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer