EU-project gaat cosmetica-ingrediënten uit planten halen

Zeventien partners uit elf Europese landen werken de komende vier jaar aan wetenschappelijk gevalideerde, veilige cosmetica-ingrediënten op basis van planten.

EU%2Dproject+gaat+cosmetica%2Dingredi%C3%ABnten+uit+planten+halen
© Ilvo

Het project 'Horizon2020' heet voluit Innovatieve hoogwaardige cosmetische producten uit planten en plantencellen (InnCoCells). Het project mikt op een vernieuwende aanpak om plantaardige componenten te ontdekken en deze te ontwikkelen tot produceerbare ingrediënten voor cosmetische producten. Het moet gaan om bewezen kwaliteiten en een aanvaardbare milieu-impact.

Zowel groente- en fruitsoorten (bijvoorbeeld tomaat, wortel, appel, veen- en jeneverbes, lychee, olijf), kruiden (bijvoorbeeld basilicum, gember, komijn, oregano, citroenmelisse, salie), als hop, zoethout, hennep of bloemen (bijvoorbeeld goudsbloem, geranium, chrysant, sering) staan op de lijst van te onderzoeken planten. Het doel is om daaruit natuurlijke cosmetica-ingrediënten te ontwikkelen met behulp van innovatieve productieprocedés.


Wortels continu 'gemolken'

Het plantaardig materiaal kan afkomstig zijn uit volle veldteelten, serreteelten, agrarische reststromen, maar ook uit plantencelculturen en zelfs uit aeroponicscultuur of luchtkweekinstallaties. In 'luchtkweek' zijn de planten zo geconditioneerd dat ze in een grondloze/substraatloze teelt, gevoed via een mistsysteem de gewenste componenten via hun wortels gaan uitscheiden. Planten worden als het ware via hun wortels continu 'gemolken'.

Het project 'InnCoCells' werkt met een EU-budget van 7,9 miljoen euro. VTT Technical Research Centre in Finland coördineert het project. De zestien andere partners zijn een mix van academische instituten (universiteiten en onderzoekorganisaties), kleine of middelgrote ondernemingen en ook één grote industriële partner, een non-profitorganisatie en een sectororganisatie die de cosmetica-industrie vertegenwoordigt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer