EU slacht meer en zwaardere varkens in eerste halfjaar 2021

Het aantal varkens dat in het eerste halfjaar van 2021 in de Europese Unie is geslacht, ligt 3,6 procent hoger dan in de eerste helft van 2020. Ook stegen de slachtgewichten. Dat komt onder andere door de vertragingen op slachterijen als gevolg van de coronacrisis.

EU+slacht+meer+en+zwaardere+varkens+in+eerste+halfjaar+2021
© Vion

Volgens gegevens van het Europese statistiekbureau Eurostat zijn in de eerste helft van 2021 in de 27 EU-landen in totaal 124,17 miljoen varkens geslacht. Dat is een toename van 4,31 miljoen dieren ten opzichte van januari tot en met juni 2020. Doordat de slachtgewichten ook hoger waren, steeg de varkensvleesproductie in de eerste helft van 2021 met 478.000 ton (+4,2 procent) ten opzichte van het jaar ervoor.

Spanje heeft zijn positie als belangrijkste producerende land in de Europese Unie (EU) versterkt. Daar steeg het aantal geslachte varkens met 1,34 miljoen dieren (+4,9 procent) tot 28,34 miljoen stuks. In tegenstelling tot veel andere landen daalden de slachtgewichten in Spanje licht, waardoor de varkensvleesproductie 'slechts' met 4,1 procent toenam tot 2,61 miljoen ton.

Duitsland slacht minder

In tegenstelling tot de rest van Europa daalde in het eerste half jaar van 2021 het aantal slachtingen in Duitsland met 685.000 dieren (-2,6 procent) tot 26,09 miljoen stuks. De vleesproductie nam met 1,3 procent af tot 2,52 miljoen ton. De belangrijkste reden hiervoor was dat er minder biggen en vleesvarkens vanuit het buitenland naar Duitsland werden aangevoerd. Verder noteerden alleen Estland en Letland een lagere varkensvleesproductie in de EU dan in het voorgaande jaar.

De aantal varkensslachtingen nam in Polen, Nederland, België en Denemarken in de eerste helft van 2021 merkbaar toe met 6,9 procent tot 9,7 procent ten opzichte van het niveau van het voorgaande jaar. Volgens Eurostat is het aantal geslachte dieren in Oostenrijk met 3,4 procent gestegen tot 2,57 miljoen varkens. De stijging in Frankrijk bedroeg 0,9 procent. Dat land zat begin juli op 11,64 miljoen dieren. Frankrijk behoudt daarmee zijn derde plaats voor Polen met 10,61 miljoen verwerkte varkens.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer