Schouten heeft geen duidelijk zicht op hobbypluimveehouders

Hobbypluimveehouders met meer dan 250 dieren moeten zich registreren. Of dat ook gebeurt, is niet zeker. Dat blijkt uit het antwoord van demissionair landbouwminister Carola Schouten op vragen van Kamerlid Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

Schouten+heeft+geen+duidelijk+zicht+op+hobbypluimveehouders
© Pixabay

Volgens de nieuwste Europese regelgeving moeten alle houders van landdieren als pluimvee zich registreren. Ook houders met kleine aantallen dieren. Omdat de Europese Commissie nog geen duidelijkheid heeft gegeven wanneer hierop uitzonderingen zijn toegestaan, hanteert het ministerie nog de oude regelgeving. Daarin is registratie voor iedereen en dus ook hobbyhouders verplicht met meer dan 250 dieren.

De registratie gebeurt in Nederland door de dieren te melden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Volgens Schouten zijn er momenteel 2.244 locaties met pluimvee geregistreerd. Daar zijn in total ongeveer 100 miljoen stuks pluimvee aanwezig. Welk deel van deze locaties hobbyhouders betreft, is niet in de registratie bekend. Het overgrote deel van de bedrijven voert volgens de minister commerciële activiteiten uit.


Controle hobbyhouders niet bekend

De vraag hoe vaak hobbyhouders zich de afgelopen jaren hebben laten controleren, kan Schouten niet beantwoorden. Wel is bekend dat de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD), die de screening uitvoerde in 2020 op 2.156 locaties met een Uniek Bedrijfsnummer (UBN), bloedmonsters heeft genomen. GD kijkt niet of dit hobbylocaties zijn of bedrijven met commerciële activiteiten.

De locaties zijn bekend bij het informatiesysteem van Avined, de overkoepelende organisatie in de pluimveesector. Daaruit zou afgeleid kunnen worden dat dit commerciële bedrijven betreft. Al staat dit niet in het antwoord van de minister. Mocht dit wel het geval zijn, dan zouden er 88 hobbyhouders van pluimvee kunnen zijn. Het gaat dan om de 2.244 locaties die zijn gemeld bij RVO.nl min de 2.156 locaties die bekend zijn bij Avined.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer