POV strijdt tegen illegaal houden van varkens

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) wil het illegaal houden van varkens terugdringen. Tegen de achtergrond van de dreiging van Afrikaanse varkenspest (AVP) dringt de POV erop aan om actief informatie te verstrekken aan hobbyhouders over de wettelijke regels die eveneens voor hobbyhouders gelden.

POV+strijdt+tegen+illegaal+houden+van+varkens
© Johan Wissink

Registratie is de basis, geeft de POV aan. Mensen met een tot vier varkens zijn verplicht voor de locatie waar dieren worden gehouden, een bedrijfsnummer (UBN) met een RE-status (recreatief) aan te vragen. Bij vijf varkens of meer (biggen nog bij de zeug tellen niet mee) moet een normale bedrijfsstatus worden aangevraagd.

Het landbouwministerie en de Gezondheidsdienst voor Dieren hebben in samenwerking met de Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydieren en de Hobbyvarkensvereniging de informatiefolder 'Hobbyhouder en gezonde varkens' ontwikkeld. Die is inmiddels verspreid onder alle geregistreerde RE-bedrijven.


Insleeprisico verkleinen

De POV roept haar leden op bij de hobbyhouders die ze kennen te informeren of hun locatie geregistreerd staat en of zij op de hoogte zijn van de wettelijke bepalingen, zoals het verbod op het vervoederen van voedselresten (Swill). Het is belangrijk dat ook hobbydierhouders helpen de risico's voor insleep van AVP en andere varkensziekten te verkleinen.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
 • Maandag
  3° / 0°
  20 %
Meer weer