Syngenta werkt aan groenten op maat voor teler en consument

Syngenta Seeds zet bij de veredeling van groentegewassen in op het beperken van voedselverspilling. Sjaak van der Ploeg, hoofd groenteveredeling Europa, legt uit wat dat inhoudt.

Syngenta+werkt+aan+groenten+op+maat+voor+teler+en+consument
© Haijo Dodde

'We zoeken altijd naar rassen die betrouwbaarder zijn in de planning', zegt Van der Ploeg. 'In bloemkool hadden we, gedurende hete periodes in de zomer, voorheen rassen waarbij het verschil tussen een vroege en een late oogst soms wel twee weken kon zijn. In ons huidige sortiment blijft dat beperkt tot drie of vier dagen. De oogst is daardoor beter te plannen met minder oogstverliezen, de teler voorkomt arbeidspieken en bovendien is de afzet beter af te stemmen op de verwachte aanvoer.'

Het selecteren op betrouwbaarheid in groeidagen is gebaseerd op het testen van verschillende ouderlijnen bij verschillende gemiddelde dagtemperaturen onder gecontroleerde omstandigheden, aldus Van der Ploeg. Een hybride of ouderlijn is betrouwbaar voor de veredelaars als het verschil in afrijping onder verschillende klimaatomstandigheden beperkt blijft.

'Verder streven we ook naar meer uniformiteit', aldus Van der Ploeg. 'Veel bloemkoolrassen worden nu nog in twee of drie keer geoogst. Onze voorkeur gaat uit naar variëteiten waarvan we de eerste keer al 85 procent kunnen wegsnijden.'


Coalitie tegen voedselverspilling

Afgelopen week werd bekend dat Syngenta Seeds zich heeft aangesloten bij de coalitie 'Samen tegen voedselverspilling'. Doel van deze coalitie is om vanuit de hele keten ideeën aan te dragen die de verspilling van groenten tegengaan. Het is volgens Van der Ploeg niet meer dan vanzelfsprekend dat daarbij ook de veredelaars betrokken zijn.


'Wij kunnen zeker een bijdrage leveren aan het op maat maken van groenten, zodat minder van het geteelde product wordt weggegooid. Dat kan bijvoorbeeld door het veredelen op een langere houdbaarheid, meer oogstbaar product en porties groenten die beter aansluiten op de behoefte van de consument.'

Onder de noemer duurzaamheid schaart Van der Ploeg verder ook de veredeling van groentegewassen die kunnen worden geteeld met minder input aan bemesting en gewasbeschermingsmiddelen. 'Koolgewassen met een lagere stikstofbehoefte is voor ons een veredelingsdoel. Dat sluit nu bijvoorbeeld aan op de eis van de Duitse overheid die hun groentetelers verplicht om 30 procent minder stikstof te gebruiken. Inmiddels hebben wij een hele reeks van koolrassen die ook bij lagere stikstofgiften prima opbrengsten halen.'


Resistentie tegen xanthomonas

In brassica's heeft Syngenta Seeds al jaren geleden de resistentie tegen knolvoet geïntroduceerd. Van der Ploeg vertelt dat de veredelaars voorlopig druk bezig zijn met het zoeken naar nieuwe bronnen voor resistentie tegen nieuwe fysio's van deze ziekteverwekker. Verder meldt hij dat de eerste rassen voor de teelt van witte kool met resistentie tegen de bacterie xanthomonas de komende twee jaar in demoproeven worden getest. Deze rassen zijn waarschijnlijk binnen vijf jaar commercieel beschikbaar.

Andere trends in de veredeling bij Syngenta Seeds hebben onder meer betrekking op de mechanisatie van teelten en het aanpassen van gewassen aan nieuwe teeltsystemen. Van der Ploeg noemt teelt op water en variëteiten voor verticale landbouw daarbij als voorbeelden.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer