Nederlandse universiteiten starten met uitwerking programma Plant-XR

Een team van Nederlandse universiteiten en veredelingsbedrijven heeft van onderzoeksfinancier NWO groen licht gekregen voor het uitwerken van Plant-XR. Binnen dit programma wordt gewerkt aan het weerbaarder maken van landbouwgewassen.

Nederlandse+universiteiten+starten+met+uitwerking+programma+Plant%2DXR
© Twan Wiermans

Met een budget van 50 miljoen euro wil het team de komende tien jaar plantenwetenschappen, datawetenschappen, kunstmatige intelligentie en veredelingsbedrijven samen laten werken aan een methode om landbouwgewassen te ontwikkelen die klimaatbestendig en duurzaam kunnen worden geteeld.

De komende maanden kan het team de plannen verder uitwerken. Bovendien geeft het ook andere bedrijven, wetenschappers en organisaties de kans om aan te sluiten. Als het definitieve plan wordt goedgekeurd, zal de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek 30 procent van het totale programmabudget financieren.

'Met hulp van datawetenschappen en kunstmatige intelligentie willen we als plantenbiologen leren begrijpen welke genen en processen planten precies weerbaar maken. Die kennis gaan we omzetten in modellen waarmee veredelingsbedrijven hun gewassen vervolgens weerbaar kunnen maken', zegt programmaleider Guido van den Ackerveken. Hij is hoogleraar Plant-Microbe Interactions aan de Universiteit Utrecht.


Bredere weerbaarheid

Tot nu toe zijn landbouwgewassen veredeld met als voornaamste doel een zo hoog mogelijke opbrengst en is er minder oog voor de weerbaarheid van gewassen. De laatste jaren is hier meer werk in verricht, maar het succes daarvan is nog beperkt. De onderzoekers willen met het plan gewassen veel breder weerbaar maken, maar om dat te realiseren is veel nieuwe kennis en technologie nodig.

'Deze missie is te fundamenteel en te groot voor individuele Nederlandse bedrijven en onderzoeksgroepen', zegt Van den Ackerveken. 'Alleen met een grootschalige, multidisciplinaire aanpak, en samenwerking tussen universiteiten en bedrijven heeft zo'n ambitieus plan kans van slagen.'

Het consortium achter Plant-XR bestaat uit onderzoekers van de Universiteit Utrecht, de Universiteit van Amsterdam, Wageningen University & Research, de Technische Universiteit Delft en veredelingsbedrijven in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer