Groot+aardappelproject+focust+op+betere+rassen
Nieuws
© Haijo Dodde

Groot aardappelproject focust op betere rassen

Doel van het 2,5-jarige onderzoeksproject 'Met hybridekracht meer aardappel' is het versneld ontwikkelen van verbeterde aardappelrassen met een hoge en stabiele opbrengst.

Deze rassen moeten juist goed presteren onder moeilijke omstandigheden en bij een veranderend klimaat. Initiatiefnemers voor het project zijn Meijer Potato, Agrarisch Innovatie en Kenniscentrum Rusthoeve, HZ University of Applied Sciences, de Universiteit van Amsterdam, 3BM IT-Solutions en Aurea Imaging.

Het onderzoeksproject combineert verschillende disciplines, zoals dronetechnologie, genetica, bio-informatica, data science, digitalisering en plantenfysiologie. Deze zijn volgens de onderzoekpartners nodig om grote stappen te zetten in de veredeling. In een serie van experimenten worden belangrijke eigenschappen als stikstofefficiëntie en droogte- en zoutstresstolerantie ontrafeld.


Financiële steun

De totale begroting van het project bedraagt 1,6 miljoen euro. Daarvan wordt 625.000 euro als financiële steun beschikbaar gesteld via het Rijk en provincie Zeeland. De provincie doet dat vanuit het Europees Fonds voor regionale Ontwikkeling (Efro) in het kader van REACT-EU. Veel van het geplande onderzoek zal in Zeeland worden uitgevoerd.

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer