Hoeveelheid vocht bij koe opschroeven met drench

Bart Hofsteenge uit het Groningse Ten Boer geeft extra vocht aan zijn koeien via een drench. Wegens ziekte heeft de koe een vochttekort. Hofsteenge ontwikkelde met de Easydrench een systeem om dit gemakkelijk te doen. Een accuboormachine doet het feitelijke werk.

'Normaal gesproken drinkt een koe 150 kilo water per dag. Als gevolg van E.coli vertoont ze uitdrogingsverschijnselen door vochtgebrek. Ze heeft te weinig gedronken. Dit vochtgebrek leidt ertoe dat een koe zich minder goed herstelt. Afhankelijk van de ernst van het tekort aan vocht kan de koe 30 tot 60 liter water met de drench toegediend krijgen', aldus Hofsteenge.

'Aan het water worden ook voedingsstoffen toegevoegd om het herstel te bevorderen. Het water komt met behulp van een speciale sonde in de pens terecht', vervolg hij.


Altijd mobiel

De Easydrench is mobiel, omdat deze werkt met een accuboormachine. 'Je hebt daarom altijd stroom in de buurt, waardoor je de koe overal kunt drenchen. Aan het voerhek, maar ook in een afkalfstal.'

Daarbij is de drench zelf voorzien van een iets dikkere kop, waardoor de pijp moeilijker in de luchtpijp past en daarom vrijwel automatisch in de slokdarm terechtkomt.


Enkele dagen

Met twee tot drie keer drenchen met 30 liter water is de koe na enkele dagen weer gezond.

'Bij een zware coli-koe kost het wat tijd. Na enkele weken is de melkproductie weer op niveau', aldus Hofsteenge.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  14° / 2°
  70 %
 • Zondag
  25° / 11°
  60 %
 • Maandag
  19° / 15°
  70 %
Meer weer