Concurrentie voor vochtrijke diervoeders groeit

Vochtrijke voedermiddelen uit de agro-, levensmiddelen- en fermentatie-industrie vinden hun weg naar de veehouderij en passen bij kringlooplandbouw. Secretaris Wim Thielen van de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV) over de ontwikkelingen.
Zijn er andere verschuivingen te zien?

Concurrentie+voor+vochtrijke+diervoeders+groeit
© Nieuwe Oogst

Hoeveel vochtrijke veevoeders worden in Nederland afgezet bij veehouders?

'De cijfers van 2019 maakt de OPNV in september bekend, maar de jaren daarvoor ging het om 5,6 miljoen ton vochtrijke veevoeders. Omgerekend komt dat overeen met ruim 1,3 miljoen ton droge voedergrondstoffen. Het grootste volume komt uit de graanverwerkende industrie, gevolgd door de aardappelverwerkende industrie, de suikerindustrie, de zuivelverwerking en de fermentatie- en gistindustrie.'

Het aanbod van vochtige veevoeders daalt mede doordat de levensmiddelenindustrie steeds efficiënter omgaat met grondstoffen

Wim Thielen, secretaris Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV)

Waar hangt die hoeveelheid van af?

'Het belangrijkste is de oogst van aardappelen en suikerbieten. In 2019 heeft de teelt van die akkerbouwproducten te lijden gehad van de droogte. De productie in de zetmeelindustrie, de bierbranche en de zuivelverwerking is redelijk stabiel gebleven. Daarom verwacht ik iets lagere volumestroom richting de dierhouderij dan in 2018.'De huidige markt van vochtrijke diervoeders is verstoord. Hoe komt dat?

'Een aantal productstromen wordt flink geraakt door de coronacrisis, doordat de horeca is stilgevallen. De productie bij bierbrouwerijen en de aardappelverwerkende industrie is flink gekelderd, waardoor de hoeveelheid vochtrijke diervoeders die naar de veehouderij gaan, is afgenomen. Maar de overige productstromen uit de aardappel-, tarwe- en maiszetmeelindustrie en van zuivelverwerkers blijven redelijk op peil.'

'De productie van bio-ethanol is teruggevallen, doordat de vraag vanuit de markt is afgenomen. Er is minder verkeer op de weg en daardoor is er minder bio-ethanol nodig om bij de brandstof te mengen. Deze situatie kan weer veranderen als de coronacrisis achter de rug is.'


Natte veevoeders passen perfect bij kringlooplandbouw. Waarom?

'Er wordt bespaard op droogkosten en ze worden in uitgekiende rantsoenen verwerkt en opgewaardeerd tot dierlijke eiwitbronnen. Maar een groei in volume lijkt er voorlopig niet in te zitten. De verwerkende industrie werkt bijvoorbeeld aan het steeds efficiënter omgaan met grondstoffen. Aardappelen dunner schillen levert minder aardappelstoomschillen op.

'Ook het groeiend aantal vergisters, de vraag naar bio-ethanol en alternatieve afzetkanalen zoals naar de petfoodindustrie zetten druk op het aanbod naar de veehouderij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 4°
  85 %
Meer weer