Meer melk met zeewier, niet minder methaan

Zeewier als toevoegmiddel heeft een positief effect op de melkproductie. In de praktijk is nog geen effect gemeten op de methaanemissie, maar de algen zouden volgens een literatuurstudie de methaanuitstoot tot 10 procent reduceren.

Meer+melk+met+zeewier%2C+niet+minder+methaan
© Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek binnen het project 'Zeewier in een gezonde melkveehouderij'. Wageningen Livestock Research onderzocht de chemische samenstelling van elf zeewieren en test deze op hun capaciteit om de methaanvorming in runderen te verlagen.

Bij het laboratoriumonderzoek kwam een significante afname van 5 tot 10 procent van de methaanemissie bij een aantal zeewiersoorten naar voren. Deze resultaten waren voldoende positief om over te gaan tot een experiment met het voeren van koeien.


Tekst gaat verder onder video.

Het praktijkexperiment is uitgevoerd op de Dairy Campus in Leeuwarden. Gedurende tien weken zijn drie soorten zeewieren gebruikt. Het zeewier werd in kleine doseringen aan het voer toegevoegd. Per zeewiersoort is de methaanproductie gemeten. Verder werd gekeken naar de voeropname, de diergezondheid en de melkproductie.

De voeropname van de zeewierbehandelingen is gelijk aan die van de controlegroep zonder zeewier. Daarnaast is gebleken dat één zeewierbehandeling leidt tot een significant hogere melkproductie. De vet- en eiwitgehalten van de melk bij alle zeewierbehandelingen zijn onveranderd gebleven en gelijk aan de controle.


Te lage dosering

Geen van de zeewierbehandelingen heeft een effect op de methaanuitstoot uit de pens via de bek en de neus van de koe. Dit komt mogelijk door een te lage dosering van het zeewier. Vervolgonderzoek naar methaanreductie in zeewier richt zich op doseringen en verwerkingsmethoden. Later dit jaar worden de exacte resultaten van dit eerste onderzoek in een rapport openbaar gemaakt.

Het project 'Zeewier in een gezonde melkveehouderij' wil onderzoek doen naar zeewier als veevoer en is een initiatief van BlueO2, LTO Noord, Wageningen Livestock Research, Cono kaasmakers, Hortimare, De Heus Voeders en Greenport Noord-Holland Noord. Deze partijen willen een concrete bijdrage leveren aan de Nederlandse klimaatdoelen en een toekomstbestendige agrarische sector.

Het project is mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en het 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'. Het wordt mede gefinancierd door Melkveefonds, Topsector Agri & Food en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in samenwerking met alle partners.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer