VN wil 431,6 miljard euro aan landbouwsubsidie anders inzetten

Meer dan driekwart van de ruim 431,6 miljard euro aan landbouwsubsidie, die jaarlijks wereldwijd aan landbouwproducenten wordt gegeven, werkt vooral prijsverstorend. Verder kan die schadelijk zijn voor de natuur en gezondheid. Dat is de belangrijkste conclusie van een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Dat werd bij de start van de VN-top over biodiversiteit gepresenteerd.

VN+wil+431%2C6+miljard+euro+aan+landbouwsubsidie+anders+inzetten
© Twan Wiermans

Het rapport van de Voedsel- en landbouworganisatie (FAO), het ontwikkelingsprogramma (UNDP) en het milieuprogramma (UNEP) van de Verenigde Naties roept op de financiële steun voor voedselproductie niet te verminderen of af te schaffen, maar op een andere manier te gebruiken.

De drie VN-instanties zeggen dat de internationale gemeenschap de VN-millenniumdoelen voor 2030 niet dreigt te halen, net als de klimaatafspraken van het akkoord van Parijs. Wereldwijde landbouwsteun vormt 15 procent van de totale waarde van de landbouwproductie. Binnen tien jaar zal dit meer dan verdrievoudigen, tot zo'n 1.519 miljard euro.


Klimaatdoelstellingen

Om de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs te halen, moet steun worden verschoven. Vooral in landen met een hoog inkomen, gericht op vermindering van de vlees- en zuivelindustrie. Die bedrijfstak is volgens de VN-instanties goed voor 14,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. In lage-inkomenslanden zouden regeringen moeten overwegen om hun steun voor gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en de groei van monoculturen te herbestemmen.

De huidige steun bestaat meestal uit prijsprikkels als importtarieven en exportsubsidies, maar ook uit fiscale subsidies die gekoppeld zijn aan een specifieke grondstof of input. Het rapport zegt dat deze maatregelen inefficiënt zijn, voedselprijzen verstoren, de gezondheid van mensen schaden, het milieu aantasten en vaak onrechtvaardig zijn. Daarbij krijgen ook nog eens grote agrarische bedrijven voorrang op kleine boeren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer