Agrifacts vraagt Tweede Kamer om openheid en transparantie rondom beleid

Stichting Agrifacts heeft zich in een open brief beklaagd over een gebrek aan transparantie en controleerbaarheid van de gegevens die ten grondslag liggen aan overheidsbeleid. In de brief roept voorzitter Jaap Haanstra Tweede Kamerleden op eerlijkheid, transparantie en controleerbaarheid te waarborgen.

Agrifacts+vraagt+Tweede+Kamer+om+openheid+en+transparantie+rondom+beleid
© Twan Wiermans

Volgens Haanstra ervaart de Stichting Agrifacts dat het verkrijgen van noodzakelijke informatie door gebrek aan transparantie en controleerbaarheid ernstig wordt bemoeilijkt. 'Het gaat om onderzoeken naar feitelijkheden in onder andere publicaties en rapporten van overheden. Dikwijls zijn meerdere verzoeken nodig om gevraagde stukken en data in bezit te krijgen. Soms wordt zonder opgaaf van reden niets of slechts een gedeelte van de informatie beschikbaar gesteld', zo schrijft hij.

Agrifacts heeft als doel te bevorderen dat uitingen en beleidsonderbouwingen (waaronder publicaties en documenten) over de Nederlandse landbouw op feiten zijn gebaseerd. De stichting tracht feitelijke onjuistheden en gebrekkige wetenschappelijke onderbouwingen op te sporen en aan te wijzen, en daar waar nodig te bevorderen dat onjuistheden en gebreken worden gerectificeerd.


Kritische depositiewaarden

Haanstra wijst erop dat bij de uitvoering van deze werkzaamheden niet altijd medewerking van overheden of wetenschappers wordt ondervonden. Als voorbeeld noemt hij een aantal verzoeken aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en haar onderzoekers om data over de onderbouwing van het recente rapport over de kritische depositiewaarden van juni 2021. 'Agrifacts ontving slechts een deel van de data, waardoor ons onderzoek nog steeds niet kan worden afgerond', stelt Haanstra.

Een ander voorbeeld heeft betrekking op het Natura 2000-gebied het Wierdense Veld en de besteding van 40 miljoen euro aan collectieve middelen. Agrifacts stelt dat het Overijssels Landschap vrije publicatie van de gegevens wilde voorkomen, met medeweten van provincie Overijssel.


Controleerbare data

Het bestuur van Agrifacts vindt dat overheden en andere organisaties beleid dat consequenties heeft voor de landbouw moeten baseren op controleerbare data en feiten. Vervolgens moeten zij ook eerlijk en transparant zijn over die gegevens.

Nu de Tweede Kamer streeft naar een nieuwe bestuurscultuur, vraagt Haanstra de Kamerleden om de gewenste eerlijkheid, transparantie en controleerbaarheid te waarborgen. Zodat belanghebbenden over de data en stukken kunnen beschikken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer