Schouten: supermarkten weigeren harde prijsafspraken voor boer

Demissionair landbouwminister Carola Schouten is teleurgesteld in de houding van supermarkten om de voedselketen te verduurzamen. Ze zouden harde prijsafspraken voor de boer weigeren. Dat zegt ze in een uitzending van televisieprogramma Zembla dat donderdagavond wordt uitgezonden.

Schouten%3A+supermarkten+weigeren+harde+prijsafspraken+voor+boer
© Twan Wiermans

Zo willen supermarkten geen harde afspraken maken over het betalen van een hogere prijs aan boeren die duurzamer produceren. 'Ik wil graag dat supermarkten daarin stappen zetten', zegt Schouten in Zembla. 'Ik had ook gewild dat we daar gewoon sneller tot afspraken konden komen.'De minister heeft alle grote supermarkten aan tafel gehad. Ze zegt dat de supermarkten tijdens deze gesprekken vooral hun eigen duurzame initiatieven benoemen. Schouten vindt dit onvoldoende. 'Er zijn weleens momenten dat ik denk: tjonge, waarom duurt het allemaal zo lang? Waarom gaat dit niet sneller?'


Concurrentie

Supermarkten verzetten zich actief tegen de oproep van de Tweede Kamer om jaarlijks te rapporteren over wat ze doen om de voedselketen duurzamer te maken. Die informatie vinden ze concurrentiegevoelig en vertrouwelijk. Dat blijkt uit stukken die Zembla in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Schouten noemt het contact met supermarkten 'stroperig'. 'Ik denk dat ze daar ook echt meer ambities kunnen tonen. Sterker nog, dat die roep vanuit de maatschappij ook steeds groter wordt en dat het ook in hun eigen belang is om daar gewoon transparant over te zijn.' Ze pleit in Zembla voor een heffing op minder duurzame producten. De landbouwminister liet eerder ook al weten persoonlijk voorstander te zijn om fiscale middelen als btw te benutten om verduurzaming te stimuleren.

'Als consument zie je in de supermarkt niet het verschil tussen hoe iets is geproduceerd en wat dat betekent voor de leefomgeving', stelt Schouten in het televisieprogramma. 'Zorg wel dat die heffing niet in het groter geheel van de belasting opgaat, maar dat die bijvoorbeeld in een speciaal fonds komt. Dat kan dan weer worden gebruikt om die boer tegemoet te komen in de kosten die hij heeft voor verduurzaming. Het mes snijdt dan aan twee kanten. De prijs van gangbaar en meer duurzaam wordt gelijker en tegelijkertijd zorg je dat boer wordt gecompenseerd voor de extra kosten die hij moet maken om die transitie door te gaan.'


• 'De uitgeputte bodem: supermarktmacht' van Zembla (BNN/VARA) wordt donderdag 30 september om 20.25 uur uitgezonden op NPO 2.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer