Coöperatieve supermarkten Plus en Coop gaan samen verder

De coöperatieve supermarktketens Plus en Coop willen fuseren. Na de voorgenomen krachtenbundeling gaan de 550 supermarkten samen verder onder naam Plus.

Co%C3%B6peratieve+supermarkten+Plus+en+Coop+gaan+samen+verder
© Dirk Hol

Volgens beide retailers ontstaat door het samengaan van Plus en Coop een sterke, toekomstbestendige en concurrerende speler in het Nederlandse supermarktlandschap met een uitstekend perspectief voor de lange termijn in de competitieve foodretailmarkt.

De nieuwe combinatie wordt na Albert Heijn en Jumbo de derde grootste supermarktketen van Nederland. Ze hebben een gezamenlijke consumentenomzet van circa 5 miljard euro. De nieuwe organisatie biedt werk aan ruim 40.000 medewerkers en bedient elke week meer dan 4,5 miljoen klanten.


Onlineverkopen

Door de fusie verwachten Plus en Coop met moderne technologie en data nog beter in te kunnen spelen op de veranderende behoeften van de klant. Met een sterkere financiële armslag kan verder worden geïnvesteerd in het winkelnetwerk en de snelgroeiende onlineverkopen. De samenvoeging levert op termijn naar verwachting jaarlijks 50 miljoen euro aan combinatievoordelen op.

De voorgenomen fusie is onder voorbehoud omdat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) goedkeuring moet geven. Plus en Coop streven ernaar om de transactie begin 2022 af te ronden. De nieuwe coöperatie kent straks zowel ondernemersleden als consumentenleden. Het fusiebedrijf krijgt een servicekantoor in Utrecht. Algemeen directeur Duncan Hoy van Plus gaat de nieuwe combinatie leiden.


Consolidatie supermarkten

De fusie van Plus en Coop is de tweede grote stap dit jaar in de consolidatie die al jaren gaande is in het Nederlandse supermarktlandschap. In februari maakte supermarktketen Deen bekend dat het zijn tachtig winkels verkoopt aan Albert Heijn, Vomar Voordeelmarkt en Dekamarkt.


Een van de oorzaken achter de krachtenbundeling in de foodretail is de groei van het onlineboodschappen doen. Het opbouwen en onderhouden van ICT- en bezorgsystemen vergen grote investeringen die voor kleinere supermarktketens moeilijker zijn op te brengen. Een pure onlinespeler als het snelgroeiende Picnic hoeft bovendien de kosten van een winkelnetwerk niet te dragen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer