Questionmark vergelijkt focus op dierenwelzijn bij supermarkten

Stichting Questionmark is dinsdag gestart met een landelijk vergelijkingsonderzoek naar dierenwelzijn in supermarkten. In het onderzoek Superlijst Dierenwelzijn wordt onderzocht in hoeverre supermarkten verantwoordelijkheid nemen om dierenleed in het voedselsysteem te verminderen.

Questionmark+vergelijkt+focus+op+dierenwelzijn+bij+supermarkten
© Twan Wiermans

Dat laat de stichting in een persverklaring weten. Er wordt onderzoek gedaan naar Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi, Plus, Dirk, Coop en Ekoplaza. Deze selectie is gemaakt omdat deze supermarkten ruim 80 procent van de markt vertegenwoordigen. Daaraan is Ekoplaza toegevoegd, omdat het de enige grote supermarktketen is die zich expliciet als 'duurzaam' positioneert.

Dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection levert een financiële en inhoudelijke bijdrage aan het ontwikkelen van de vergelijkingscriteria en opzet van het onderzoek. Daarnaast zijn ook mensen van de individuele supermarkten geconsulteerd. Net als mensen van de organisaties Wakker Dier, Dierenbescherming en Milieu Centraal. De Wetenschappelijke Raad van Advies voor Superlijst bestaat uit Jaap Seidell (Vrije Universiteit Amsterdam), Hans Dagevos (Wageningen University), Ellen van Kleef (Wageningen University) en Annet Roodenburg (HAS hogeschool).

De resultaten van het onderzoek leiden tot een publieke ranglijst van supermarkten. De resultaten worden in december 2021 gepubliceerd.


Dominante positie

'Om ons voedselsysteem diervriendelijker te maken, zullen we andere eisen moeten stellen aan boeren en verwerkers van vlees, vis, zuivel en eieren', staat in de persverklaring van Questionmark. 'Supermarktketens hebben in de hele voedingsketen een dominante positie. In Nederland zitten achter al die supermarkten slechts vijf grote inkooporganisaties. Met hun beleid, assortiment en wekelijkse aanbiedingen hebben supermarkten een grote invloed op de keuzes die hun klanten maken.'

Volgens directeur Charlotte Linnebank van Questionmark kunnen supermarkten met hun inkoopeisen boeren en slachters vooruithelpen door alleen nog vlees, zuivel en eieren te verkopen met stevige eisen voor dierenwelzijn. 'Daarnaast kunnen supermarkten ervoor kiezen hun klanten niet te stimuleren in de gewoonte om goedkoop vlees te eten, door alleen nog vlees met een keurmerk voor dierenwelzijn in de aanbieding te doen. En door niet meer te stunten met goedkope kiloknallers.'

Dat is geen betutteling, stelt Linnebank. 'Uit onderzoek weten we dat de meerderheid van de consumenten wil dat dieren goed worden behandeld. Met Superlijst helpen wij supermarkten deze kansen te grijpen.'


Dierlijke eiwitten

Een van de doelen van World Animal Protection is om het percentage dierlijke eiwitten als onderdeel van het voedingspatroon van Nederlanders naar beneden te krijgen. 'Wij zijn dan ook heel benieuwd naar de inspanningen van de verschillende supermarkten om bijvoorbeeld de plantaardige keuze aantrekkelijker te maken en te kiezen voor producten met een keurmerk voor dierenwelzijn', stelt directeur Dirk-Jan Verdonk van de dierenwelzijnsorganisatie.

Superlijst Dierenwelzijn is het derde onderzoek in het tweejarige onderzoeksproject. Eerder verschenen Superlijst Gezondheid (oktober 2020) en Superlijst Groen (mei 2021). Volgend jaar verschijnt de vierde en laatste Superlijst met als thema mensenrechten. De onderzoeksmethode voor Superlijst Dierenwelzijn is te bekijken op thequestionmark.org.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer