Europees Landbouwbeleid moet boeren verleiden

Landbouwminister Carola Schouten zoekt bij de Nederlandse invulling van het Europese landbouwbeleid de balans tussen een beleid dat boeren verleid tot deelname en een beleid waarmee ook de Europese doelen worden behaald.
Balans

Europees+Landbouwbeleid+moet+boeren+verleiden
© Joost de la Court

Dat bleek donderdag tijdens de behandeling van het Nationaal Strategisch Plan in de Tweede Kamer. Met het Nationaal Strategisch Plan (NSP) geven Europese lidstaten aan hoe zij zelf denken te voldoen aan Europese verplichtingen uit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Ook geeft dit plan aan hoe Nederland tegemoet willen komen aan de uitdagingen van de Green Deal, de boer-tot-bordstrategie, de Europese biodiversiteitsstrategie en het Klimaatakkoord.


Bij de hervorming van het GLB is het accent meer komen te liggen op doelgerichte betalingen voor investeringen in klimaat en leefomgeving en minder op basisinkomenssteun. Onder meer CDA, VVD en SGP vrezen dat de voorwaarden voor de doelgerichte betalingen te streng worden, waardoor boeren ervoor kiezen niet deel te nemen. De deelname is immers vrijwillig. Ook LTO denkt dat deelname onder druk staat.

Schouten gaf aan een balans te zoeken tussen de haalbaarheid van de doelen en de vergoeding die er tegenover staat. De minister erkent dat het GLB 'een stap zal zijn voor een aantal boeren en akkerbouwers', maar ze verwacht dat zij die inspanning zullen leveren. Ze wijst er op dat boeren voor bijvoorbeeld het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn ook inspanningen moeten verrichten, waardoor ze al stappen zetten in de richting die Schouten beoogt. 'Ik heb er vertrouwen in dat voldoende boeren meedoen.'

Onder Kamerleden leefden veel vragen over hoe het NSP er precies uit zou komen te zien en op welke condities basisinkomenssteun wordt verstrekt. Schouten kon die vragen niet allemaal beantwoorden. Daarvoor is zij afhandelijk van de besluiten die Europese Commissie binnenkort neemt. Verder moet de ministere zelf ook nog een beslissing nemen over sommige onderwerpen. Er lopen nog onderzoeken die zij in de besluitvorming wil meenemen.


Overhevelen

Het beschikbare GLB-budget(zo'n 800 miljoen euro) is verdeeld tussen de basisinkomenssteun (eerste pijler) en de doelgerichte betalingen voor extra investeringen (tweede pijler). Het kabinet kan tientallen procenten van budget overhevelen van de eerste naar de tweede pijler. Dat verkleint de basisinkomenssteun. D66 pleit ervoor zo om zoveel mogelijk geld over de hevelen en in te zetten voor veenweide- en stikstofbeleid. De SGP is daar juist geen voorstander van.


Minister Schouten liet zich niet verleiden tot een toezegging over die overheveling. In plaats daarvan gaf ze aan bij onder meer de provincies aanvullende financiering te zoeken voor de doelgerichte betalingen in klimaat en leefomgeving. 'Er komt nog meer duidelijkheid over. Het is werk in uitvoering.'Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer