Extra stikstofgift voor groei zonder verliezen

Een optimale maisgroei zonder stikstofverliezen. Dat is het doel van het demoproject Precisiebemesting in de ruwvoerteelt in Overijssel. Daarbij staat bemesting op maat centraal.

Dit demoproject loopt op een vijftal proefvelden, waaronder dat van de Vruchtbare Kringloop Achterhoek in Ambt Delden en bij landbouwbedrijf Tuten 'De Knapenvelder' in Raalte. 'Bij een standaard bemesting van 40 kuub runderdrijfmest en kunstmest in de rij, blijkt het effect van de gift wisselend. Op het ene perceel is dit 20 kuub drijfmest te veel en op het andere perceel juist 20 tot 30 kuub te weinig', vertelt Herman Krebbers, die het project begeleidt.

Volgens de specialist mechanisatie en precisielandbouw bij Delphy is het de bedoeling bij deze proef exact op maat te bemesten. 'Een deel van het perceel wordt op de gangbare manier bemest. Een ander deel krijgt de helft van die mestgift.'


• Lees alles over de maisteelt op www.maismeetnet.nl

Enkele weken zijn het gewas en de grond bemonsterd met de Eurofins Bijmestmonitor, vervolgt Krebbers. 'Daarop wordt nu met een spaakwielbemester, met de tank in de fronthef, de benodigde hoeveelheid stikstofkunstmest in vloeibare vorm verstrekt.'

Voordeel van deze vloeibare vorm is dat de meststof bij de wortel wordt aangebracht en niet kan vervluchtigen. 'Je kunt de meststof ook spuiten, maar dat kan effect hebben op de maisplant', stelt Krebbers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer