Plan+van+aanpak+weer+onvoldoende%2C+NVWA+houdt+Gosschalk+dicht
Nieuws
© Twan Wiermans

Plan van aanpak weer onvoldoende, NVWA houdt Gosschalk dicht

Het vierde plan van aanpak van slachterij Gosschalk in het Gelderse is de afgelopen week door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) van tafel geveegd. Hoewel de NVWA in dit plan wel verbeteringen van het dierenwelzijn ziet, is het onvoldoende om dieren te mogen slachten.

Dat meldt De Stentor. De slachterij werd begin juli gesloten, nadat de NVWA de erkenning van het slachthuis had geschorst. Het slachten mag pas worden hervat, nadat er een gedegen plan van aanpak ligt om te voorkomen dat medewerkers opnieuw en structureel dierenwelzijnsovertredingen begaan. Ook moet worden geborgd dat het bedrijf alleen medewerkers met levende dieren laat werken die daarvoor de juiste opleiding hebben gevolgd. Verder moet de slachtsnelheid zo zijn dat het dierenwelzijn is gewaarborgd.

De erkenning werd ingetrokken, nadat Varkens in Nood videobeelden publiceerde over de mishandeling van aangevoerde dieren en daarop aangifte van dierenmishandeling deed tegen deze slachterij.


De slachterij is overigens niet helemaal dicht. Volgens de Stentor worden in de slachterij aangevoerde karkassen van varkens en koeien uitgebeend. Normaal gesproken worden die hier levend aangevoerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 11°
  20 %
 • Zondag
  21° / 12°
  20 %
 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
Meer weer