Sluiting kunstmestfabrieken leidt tot tekort aan CO2

De beslissing van kunstmestproducent CF Industries om twee Britse fabrieken stil te leggen vanwege de hoge gasprijzen in Europa, heeft onverwachte gevolgen voor Britse slachterijen en voedselindustrie. Die hebben een tekort aan CO2.

Sluiting+kunstmestfabrieken+leidt+tot+tekort+aan+CO2
© Twan Wiermans

Het gas wordt onder meer gebruikt voor het bedwelmen van dieren in het slachthuis, het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs. De koolstofdioxide die zij gebruikten, kwam vrij bij de productie van kunstmest in de twee gesloten fabrieken.

De Britse voedingsindustrie had de laatste tijd al moeite om de schappen in supermarkten te vullen en voldoende te leveren aan andere klanten, zoals fastfoodrestaurants. Dat had te maken met tekorten aan personeel, die deels waren veroorzaakt door de brexit, waarna veel Europese werknemers het Verenigd Koninkrijk hebben verlaten.


Ook de coronapandemie speelde mee. Sinds afgelopen zomer is er sprake van een 'pingdemic'. Dat betreft werknemers die in contact zijn geweest met mensen die zijn besmet met het coronavirus. Van de Britse corona-app krijgen die een seintje, of ping, dat ze in quarantaine moeten.


Minder lang houdbaar

Het CO2-tekort treft nu direct diepvriesproducten. Onlinesupermarkt Ocado stopt de levering daarvan omdat er geen droogijs meer was. Ook de vleesverwerkende industrie waarschuwt al. CO2 wordt vooral gebruikt voor het bedwelmen van varkens en kippen. De levering van rundvlees en lamsvlees zal daardoor minder worden geraakt, maar omdat het gas ook bij het verpakken wordt gebruikt, kunnen die vleessoorten tot haast een week minder lang houdbaar worden.

Verder heeft ook de frisdrankindustrie behoefte aan CO2 voor het maken van prik. Volgens de branchevereniging van frisdrankbedrijven kijkt die sector naar alternatieve bronnen van CO2.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer