Volop ruwvoer laat prijzen amper dalen

De ruwvoerpositie op het gros van de melkveebedrijven is beter dan in de drie voorgaande jaren. Er is ook meer te koop. Het grotere aanbod heeft niet geleid tot grote prijsdalingen. De prijzen van snijmais lijken een fractie lager dan vorig jaar uit te pakken.

Volop+ruwvoer+laat+prijzen+amper+dalen
© Dirk Hol

Door langdurige periodes van droogte in 2018, 2019 en 2020 slonken op veel bedrijven de ruwvoervoorraden en ontstonden er tekorten. Door de grasgroei van dit jaar lukte het de meeste veehouders om weer voldoende graskuil voor het komende seizoen te winnen.

Ook mais, het tweede ruwvoergewas op veel melkveebedrijven, groeide dit jaar door de bank genomen goed. In de meeste regio's staat de mais er goed voor. Dat wil zeggen: een fors gewas met grote stevige planten en goedgevulde kolven. Wel zijn er, zoals ieder jaar, flinke verschillen tussen percelen. De afrijping is dit jaar twee weken later dan gemiddeld, waardoor ook de oogstdatum opschuift.

Paardenhooi halen wij vooral uit Frankrijk, want daar is altijd genoeg aanbod van geschikte kwaliteit

Hielco de Boer, foeragehandel De Boer in Ede

Vanggewas voor 1 oktober

In het zuiden en oosten van het land komt de snijmaisoogst voorzichtig op gang. Sommige telers kiezen voor iets eerder oogsten dan het optimale oogstmoment, omdat ze anders niet kunnen voldoen aan de verplichting om voor 1 oktober een vanggewas te zaaien.

De handel in percelen snijmais is volop gaande. Het lijkt erop dat het gemiddelde prijsniveau iets lager uitpakt dan vorig jaar. Een toonaangevende indicator is de jaarlijkse publicatie van Snijmaiskern Markelo. De notering voor 100 puntenmais is dit jaar 1.450 euro per hectare, 100 euro minder dan vorig jaar.

Puntensysteem

Goede tot zeer goede mais levert met het puntensysteem van Snijmaiskern Markelo 1.800 euro op, ruim 2.000 euro per hectare. Signalen uit andere regio's wijzen op vergelijkbare prijzen voor mais op stam. Zeer goede gewassen kunnen enkele honderden euro's per hectare extra opbrengen.

Dat snijmais redelijk prijshoudend is, kan te maken hebben met het feit dat op veel bedrijven ook de snijmaisvoorraden volledig zijn verbruikt. Daarnaast speelt een rol dat de prijzen van veevoedergrondstoffen sterk zijn gestegen sinds vorig jaar. Oogsten en verkopen van maisgewassen als korrelmais of Corn Cob Mix (CCM) levert daardoor relatief veel op. Dit legt een bodem in de snijmaismarkt.

Hooi

De regelmatige regenval dit jaar had als keerzijde dat het hooien van gras niet altijd even makkelijk was. Voor veel melkveehouders is hooi een product dat ze niet of maar beperkt maken. Meestal alleen als voer voor de kalveren. Dat ligt anders bij paardenhouders. Die geven de voorkeur aan hooi.

Het wisselvallige weer lijkt niet voor een gebrek aan paardenhooi te hebben gezorgd. 'Paardenhooi halen wij vooral uit Frankrijk. Daar is altijd genoeg aanbod van geschikte kwaliteit', zegt Hielco de Boer van foeragehandel De Boer in Ede.

Prijzen

Tussen de buien door lijkt er ook in Nederland ruim voldoende hooi te zijn gewonnen. Ondanks een ruime beschikbaarheid zijn de prijzen van paardenhooi vergelijkbaar met die van vorig jaar. De Boer verwacht dat het grote aanbod hooi mogelijk begin 2022 tot prijsverlagingen leiden.

Ook de prijzen van graszaadhooi, onder meer van Engels raai- en rietzwenkgras, zijn nauwelijks lager dan die van vorig jaar. Een lastig punt is dat de kwaliteit door regenval vaak te wensen overlaat.

Stro blijft duur

De prijzen van gerste- en tarwestro begonnen vorig jaar flink op te lopen door een krap aanbod. Inmiddels is er stro van oogst 2021 op de markt, maar nog steeds is het aanbod niet overdadig. De prijs van grote balen tarwestro is de laatste weken opgelopen tot zo'n 145 euro per ton.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer