Matige oogst voor akkerbouw

Akkerbouwers hebben een uitdagend groeiseizoen achter de rug met kou, wateroverlast, weinig zon en veel ziektes. De opbrengsten zijn veelal benedengemiddeld.

Matige+oogst+voor+akkerbouw
© ZLTO, monique jansen

'Eigenlijk was dit jaar een optelsom van ongunstige groeiomstandigheden', vindt akkerbouwer Marcel Scholtens uit het Flevolandse Luttelgeest. 'Onze gewassen kenden een koude start, gevolgd door een zomer met veel neerslag en weinig zon.'

Kenmerkend vindt Scholtens het beperkte aantal groeidagen. Ondanks de late start ziet hij gewassen nu relatief vroeg slijten. 'Vooral in aardappelen en uien is nauwelijks nagroei en daardoor vallen opbrengsten tegen.'


Veel infecties

De natte zomer bezorgde de akkerbouwers veel infecties van onder meer valse meeldauw in uien en phytophthora in aardappelen. 'We hebben erg ons best moeten doen om de ziektes onder controle te houden', zegt de Limburgse akkerbouwer Bert Merx. 'Dat is lang niet overal goed gelukt en ook terug te zien in de oogstresultaten, zowel in volume als kwaliteit.'

Akkerbouwer Lenus Waalkens in het Groningse Nieuwolda meldt dat hij de slechtste tarweoogst heeft van de laatste dertig jaar. 'Door het natte bloeiweer zijn de korrels onvoldoende gevuld. Met 8 tot 10 ton per hectare en een hectolitergewicht van gemiddeld 73 oogsten we 20 procent minder dan normaal.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer