Varkensprijs onder druk, winkelprijs constant

De winkelprijs voor varkensvlees draait stationair en staat in juli op 115 punten. De af-boerderijprijs en industrieprijs daarentegen staan de laatste maanden behoorlijk onder druk.

Varkensprijs+onder+druk%2C+winkelprijs+constant
© Henk Riswick

De af-boerderijprijs is tussen mei en juli met 9 punten (7 procent) gedaald naar 122 punten. De industrieprijs daalde zelfs 11 punten (9 procent) naar 106 punten en de daling gaat nog door. Naar verwachting zal de consumentenprijs de daling volgen.

De prijsontwikkeling houdt verband met de Chinese varkensproductie, die herstellend is van Afrikaanse varkenspest (AVP). Verder heeft China de grenzen dichtgedaan voor varkensvlees uit Duitsland, waar ook AVP is gesignaleerd. Tot voor kort was export vanuit Duitsland naar China mogelijk of via enkele Spaanse slachterijen.


Verzadigde Europese markt

Producenten moeten nu dus vlees afzetten op een verzadigde Europese markt. Prijzen op de wereldmarkt zijn op zichzelf genomen niet slecht, maar Europese exporteurs profiteren daar weinig van door beperkte afzetvolumes. De af-boerderijprijs en de industrieprijs bewegen met elkaar mee.

De biggenprijs is in de regel een goede indicator voor de verwachtingen voor de winstgevendheid in de vleesvarkenshouderij in de komende maanden. Deze biggenprijs is recent in een vrije val gekomen, doordat biggenafnemers aarzelen met biggen opleggen. Dat komt enerzijds vanwege duur voer en anderzijds door tegenvallende opbrengstprijzen voor vleesvarkens.


Lagere seizoensopleving

Het zomerseizoen (barbecue) valt verder tegen, waardoor de seizoensmatige opleving van de vraag lager ligt dan verwacht. Daar staat tegenover dat de horeca wel weer meer afzetruimte biedt dan voorheen, door ruimere openingstijden.

De winkelprijs voor varkensvlees volgt het patroon van de industrieprijs in de regel met vertraging. De index van de winkelprijzen staat nu nog onveranderd op 114 punten. Het is afwachten wanneer de verkoopprijzen zullen gaan dalen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer