'Boer doet leven' bespreekt kansen en dilemma's van landbouwtransitie

De roep om een duurzamere landbouw wordt steeds groter. Ook boeren zelf geven aan te willen veranderen, maar de praktijk is weerbarstig. Het dilemma van de landbouwtransitie kwam woensdag naar voren in het programma 'Boer doet leven' in Theater Sneek.

%27Boer+doet+leven%27+bespreekt+kansen+en+dilemma%27s+van+landbouwtransitie
© Dirk Hol

De avond werd gehouden door De Uitdaging, een regionaal duurzaamheidsplatform dat kennis wil aanbieden op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. 'Geen politieke discussie, want er is al polarisatie genoeg', verduidelijkte Thea van Wijk van het platform. 'Burgers en consumenten kunnen veel betekenen in verduurzaming, maar moeten wel weten hoe.'

Voordat dat 'hoe' aan de orde kwam, schetste schrijver Frank Westerman de landbouw in historisch perspectief en de grote stempel die Sicco Mansholt daarop heeft gedrukt. Een politicus die de bijna 90-jarige oud-politicus en schrijver Jan Terlouw nog redelijk goed heeft gekend, zo vertelde hij.


Uitstervingsproces

Volgens Terlouw staan we voor een nieuw tijdperk. 'Een tijdperk waarin we ons beginnen te realiseren dat we niet met de natuur kunnen omgaan zoals we jaren hebben gedaan. Er is op aarde een uitstervingsproces aan de gang en de mens is de veroorzaker ervan. We zullen onszelf vernietigen als we niet veranderen. Het kan, maar het lukt alleen als de mensen het willen en weten wat er aan de hand is.'

Over het 'hoe' vertelde journalist en schrijver Caspar Janssen. Voor de Volkskrant maakte hij columns over zijn wandeltochten door Nederland. Daarbij viel hem de teloorgang van het landschap op, maar hij kwam ook in aanraking met boeren die natuur en landschap in hun bedrijfsvoering wisten te integreren. Over hen schreef hij het boek 'Boer doet leven'.

Een van de geportretteerde boeren is Welmoed Deinum in Sondel. Samen met haar ouders heeft ze een biologisch-dynamisch melkveebedrijf. 'Ik hoop dat meer boeren op deze manier gaan werken, maar de consument moet onze producten dan wel kopen', zegt ze.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer