Kabinet+overweegt+onteigening+boeren+wegens+stikstofuitstoot
Nieuws
© Han Reindsen

Kabinet overweegt onteigening boeren wegens stikstofuitstoot

Het demissionaire kabinet heeft plannen op tafel liggen om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Bij die laatste optie is onteigening van grond geen taboe.

Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in NRC. Die krant heeft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ingezien. Het PBL rekende een aantal scenario’s voor het kabinet door. Het gaat om ingrijpende plannen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen.

Het plan om de productierechten van boeren op te kopen, zou zo’n 9 miljard euro kosten. Als ook de grond zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte 17 miljard euro. In dat laatste scenario is onteigening van boeren niet uit te sluiten om de stikstofdoelen te halen, stelt het PBL.

Stikstofwet

Op 1 juli ging de stikstofwet in. Daarin zijn een aantal doelen vastgelegd over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland, maar die gaan vooral over de langere termijn. De doelen zijn gesteld voor de jaren 2025, 2030 en 2035.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer