LTO noemt intrekken vergunning schandalig

Update - Het intrekken van rechtmatig verkregen vergunningen van boeren die te veel stikstof uitstoten is 'schandalig', zegt LTO Nederland. De suggestie om dat te doen staat in een brief van landsadvocaat Hans Besselink aan het ministerie van LNV, waarover het AD dinsdag bericht.

LTO+noemt+intrekken+vergunning+schandalig
© Jan van Liere

Het ontnemen van vergunningen gaat volgens LTO nog veel verder dan het onteigenen van boeren. Dat laatste scenario, dat vorige week uitlekte, zorgde ook al voor veel beroering onder boeren.

Boeren die met hun bedrijven veel te veel stikstof uitstoten, zouden in de ogen van Besselink per direct hun vergunning moeten kunnen kwijtraken. De landsadvocaat schrijft volgens de krant dat het vorige week bekend geworden plan van verplicht grond opkopen en onteigenen 'niet tot een snel resultaat zal leiden'. Intrekking van vergunningen kan dat volgens hem wel.


LTO vraagt de minister en alle partijen in de Tweede Kamer het 'onzalige scenario' in te trekken. 'Als de overheid na Groningen en de toeslagenaffaire overweegt om op deze manier met mensen om te gaan, is de poging om tot een nieuwe bestuurscultuur te komen bij dezen gestorven', zegt voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland. 'Intrekken van vergunningen! Aan deze gekkigheid moet een einde komen. Daarom willen we inzicht in het gehele pakket dat het kabinet overweegt. Het is nu tijd voor eerlijkheid, transparantie en respect voor boer en burger.'


Precedentwerking ongekend

Volgens de belangenorganisatie is de precedentwerking van het voorstel ongekend en werkt het door naar alle ondernemers in Nederland. 'LTO zal samen met alle boeren in Nederland juridisch alles uit de kast halen om deze schending van rechten aan te vechten. Als er ooit een reden is geweest om als sector verenigd te zijn, demonstrerend, lobbyend of publieksgericht, dan is het nu wel', stelt Van der Tak.

LTO wijst naar het plan dat de organisatie zelf indiende met VNO-NCW, MKB-Nederland, Bouwend Nederland, stichting Natuur & Milieu en Natuurmonumenten om de stikstofuitstoot versneld te reduceren. Daarin wordt door een combinatie van brede innovatie, vrijwillig verplaatsen en vrijwillige uitkoop de stikstofreductie van de wettelijk vastgelegde 26 procent versneld naar 40 procent in 2030.

Voor dat voorstel is vanaf 2022 jaarlijks 1,3 miljard euro nodig, waarmee bij wijze van spreken morgen kan worden begonnen met het reduceren van de stikstofemissie. 'En dat met draagvlak in de samenleving, zonder scenario's van volstrekt onnodige polarisering en rechtsonzekerheid', aldus LTO, die de politiek oproept in de Prinsjesdagbegroting van volgende week werk te maken van het plan.


Plukze-wetgeving

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) ziet een verband tussen het intrekken van vergunningen en de Plukze-wetgeving waarmee crimineel verworven kapitaal wordt ontnomen. 'Binnenkort vallen ook boeren onder de Plukze-wetgeving. Maar welke misdaad hebben boeren begaan? Wat rechtvaardigt het afnemen van hun bezit (de vergunning)?', vraagt de POV zich af.

'Wij zien helaas al langer dat de wetgeving in Nederland voor economische sectoren geen maatschappelijke aangelegenheid meer is, die door volksvertegenwoordigers wordt gemaakt en gecontroleerd. Rechters en advocaten hebben deze taak overgenomen, aangejaagd door NGO’s. POV constateert dat Nederland afstevent op een grote catastrofe, wanneer economische bedrijven zo gemakkelijk kaalgeplukt kunnen worden. Nu zijn het de boeren en stikstof. De olievlek van ongewenste bedrijven zal zich snel verspreiden naar andere economische sectoren en andere problematieken, zoals CO2. Nederland is bezig haar economie met bijbehorende werkgelegenheid op grotere schaal te ruimen', aldus de reactie van de POV.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer