Robotmelken geeft lager resultaat dan melkstal

Melken met de robot leidt tot minder arbeid en meer informatie. Toch ligt het saldo van het melkvee lager dan bij bedrijven met een melkstal. Ook het fiscaal resultaat ligt beduidend lager. Dit komt onder meer door een lagere melkopbrengst en hogere kosten voor de melkinstallatie.

Robotmelken+geeft+lager+resultaat+dan+melkstal
© De Heus

Dat berekende Alfa Accountants en Adviseurs voor het kwartaalbericht 'Cijfers die spreken'. Daarbij werd op basis van de resultaten van klanten voor een gemiddeld bedrijf met 1 miljoen kilo melk berekend wat de financiële resultaten zijn. Hiervoor zijn de resultaten gebruikt van veebedrijven in het tweede jaar na de overstap, omdat het eerste jaar vooral in het teken van verandering staat. Op de omschakelbedrijven neemt de melkproductie per koe met 812 kilo toe.

Per 100 kilo melk lag het saldo bij een robotbedrijf 77 cent lager dan wanneer zou worden gemolken in een melkstal. Op bedrijfsniveau is dit 6.313 euro. Dit is met name het gevolg van iets lagere vet- en eiwitgehalten, waardoor de melkprijs 63 cent per 100 kilo lager uitvalt. Op bedrijfsniveau is dit 6.313 euro.


Groot verschil in onderhoudskosten

De kosten voor het gebruik van gas, water en elektra liggen bij de robotmelkers iets hoger, dit is 836 euro op bedrijfsniveau. Een groot verschil zit in het onderhoud van de melkinstallatie, hiervoor is de robotmelker in dit voorbeeld 8.809 euro meer kwijt op bedrijfsniveau.

Een melkrobot zorgt wel voor arbeidsverlichting. Zo is op de robotbedrijven 13 cent per 100 kilo melk minder uitgegeven aan betaalde arbeid.

Onderaan de streep blijkt dat het fiscaal resultaat van de robotmelker 1,58 euro per 100 kilo melk lager ligt. Op bedrijfsniveau is dat 15.813 euro, zo berekende Alfa Accountants en Adviseurs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer