Kabinet ziet voorspoedige ontwikkeling economie

Met aanhoudende economische groei, lage werkeloosheid en een staatsschuld die binnen de perken blijft, zijn de economische vooruitzichten voor Nederland gunstig. Dat blijkt uit de miljoenennota die vandaag is gepresenteerd.

Kabinet+ziet+voorspoedige+ontwikkeling+economie
© Dirk Hol

De verwachte economische groei is 3,9 procent in 2021 en 3,5 procent in 2022. De werkloosheid is volgens de raming gemiddeld 3,4 procent dit jaar en loopt maar heel licht op tot 3,5 procent in 2022. De lage werkloosheid is goed nieuws en tegelijkertijd een uitdaging: bedrijven hebben meer moeite om aan goed personeel te komen.

De staatsschuld wordt voor 2022 geraamd op 57,7 procent en blijft daarmee onder de Europese grenswaarde van 60 procent van het bbp. Hoewel de overheidsschuld tijdens de coronacrisis is opgelopen, blijft deze door de eerder opgebouwde buffers binnen de perken, stelt het kabinet. Het overheidstekort neemt ook af. Waar het overheidssaldo dit jaar nog -6 procent zal bedragen, is het de verwachting dat dit -2,4 procent zal zijn in 2022.


Deze gunstige cijfers zijn volgens het ministerie van Financiën te danken aan de enorme veerkracht van ondernemers, werknemers en de samenleving als geheel. Ook de forse steunpakketten van de overheid hebben hun doel bereikt: behoud van banen en het zoveel mogelijk voorkomen van onnodige faillissementen.

Vanwege de demissionaire status doet het kabinet alleen gerichte investeringen op terreinen waar dat niet kan wachten. Zo wordt geld uitgegeven om de klimaatverandering verder tegen te gaan (6,8 miljard euro). Verder investeert het kabinet in de aanpak van criminaliteit en de veiligheid en bescherming van bedreigde personen (400 miljoen euro). Vanwege de krapte op de woningmarkt wordt ook daarin geïnvesteerd om voor de komende jaren een hogere bouwproductie mogelijk te maken (100 miljoen euro per jaar).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer