Glastuinbouw Nederland heeft kritiek op SDE++-subsidieregeling

CO2-levering aan de glastuinbouw wordt in de plannen van de subsidieregeling SDE++ voor het jaar 2022 niet genoeg ondersteund. Dit stelt Glastuinbouw Nederland.

Glastuinbouw+Nederland+heeft+kritiek+op+SDE%2B%2B%2Dsubsidieregeling
© Vidiphoto

In het conceptadvies van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) lijkt volledig CO2 opslaan in een leeg gasveld onder de Noordzee interessanter te zijn dan een gelijke verdeling van opslag onder de zee en levering aan de glastuinbouw zoals beoogd, aldus Glastuinbouw Nederland.

Ook vindt de glastuindersorganisatie de voorgestelde subsidie te laag voor de uitbreiding bij bestaande leidingen. Daarnaast heeft Glastuinbouw Nederland kritiek op de rangschikking in de plannen. Hierin staan warmteopties lager dan elektraopties.

Referentiewarmteprijs

De referentiewarmteprijs is eveneens een doorn in het oog. Deze is 90 procent van de marktprijs voor gas. Omdat warmtekrachtkoppeling de referentie is bij geothermie en bio-energie, wordt deze te hoog gewaardeerd. Volgens Glastuinbouw Nederland geeft de SDE++-subsidie zo niet genoeg stimulans om over te stappen.

De komende maanden werken partijen in de glastuinbouw, waaronder ook Ocap en BlueTerra, hun advies aan het PBL verder uit. Begin 2022 komt het planbureau met de definitieve regeling voor 2022. De openstelling ervan is in het najaar van 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer